Sari la conținut

Gutapercă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Gutaperca se referă la arborii din genul Palaquium și la o substanță plastică și izolantă, extrasă din latexul natural rigid produs din seva acestor arbori, în special din Palaquium gutta.

Palaquium gutta

Cuvântul gutapercă provine de la numele plantei în limba malaieză, getah perca, care se traduce ca „latex lichid”.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Clasificată științific în 1843, s-a constatat că gutaperca este o substanță termoplastică naturală utilă. În 1851 s-au importat 1,5 milioane de kg de gutapercă din Marea Britanie.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, gutaperca a fost folosită în scopuri industriale și gospodărești[1] și a devenit un cuvânt de uz casnic. În special, a fost întrebuințată ca izolație pentru cabluri subacvatice de telegraf,[2] care, conform autorului John Tully, a condus la o recoltare nesustenabilă și la un colaps al aprovizionării.[3]

Arbore de gutapercă

Chimie[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere chimic, gutaperca este un politerpen, un polimer al izoprenului sau poliizoprenului, în special trans-1,4-poliizopren. Structura cis a poliizoprenului este un elastomer asemănător latexului comun. În timp ce latexul de cauciuc are o structură moleculară amorfă, gutaperca (structura trans) cristalizează, ceea ce duce la un material mult mai rigid.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tully, John (). The Devil's Milk. NYU Press. 
  2. ^ Gutta-Percha company
  3. ^ Tully, John (). „A Victorian Ecological Disaster: Imperialism, the Telegraph, and Gutta-Percha”. Journal of World History. 20 (4): 559–579. doi:10.1353/jwh.0.0088.  Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor) muse.jhu.edu

Legături externe[modificare | modificare sursă]