Gura Molniței, Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Gura Molniței)
Salt la: Navigare, căutare

Gura Molniței (în germană Molnicza/Unter Synoutz, înâlnit și sub forma Călinești de Molnița sau Sinăuții de Jos) a fost o localitate din Bucovina. În prezent, ea este parte a comunii Mihăileni (județul Botoșani), fiind singura parte a satului ce a făcut parte din Bucovina. Pe lângă această localitate și localitățile Cândești și Rogojești din județul Botoșani au mai făcut parte din Bucovina. În timpul stăpânirii habsburgice aici se afla un oficiu vamal, Gura Molniței/Sinăuții de Jos fiind localitate de frontieră austriacă. Ca urmare a deschiderii oficiului vamal s-a înființat localitatea Mihăileni pe celălat mal al râului Molnița, în Moldova.

Recensământul din 1930[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Sinăuții de Jos (județul Rădăuți)

     Români (99,04%)

     Altă etnie (0,96%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Sinăuții de Jos

     Ortodocși (97,9%)

     Romano-catolici (1,5%)

     Altă religie (0,6%)

Conform recensământului efectuat în 1930, populația comunei Sinăuții de Jos se ridica la 1149 locuitori. Majoritatea locuitorilor erau români (99,04%). Alte persoane s-au declarat: germani (10 persoane) și evrei (1 persoană). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor erau ortodocși (97,9%), dar existau și romano-catolici (1,5%). Alte persoane s-au declarat: evanghelici\luterani (6 persoane) și mozaici (1 persoană).

BT Acest articol despre o localitate din județul Botoșani este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.