Guadalajara (Mexic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Guadalajara, Jalisco)
Guadalajara
—  locality of Mexico[*][[locality of Mexico (entity below a municipality, identified by INEGI)|​]], oraș mare, Oraș global,state capital[*][[state capital (capital city of a subnational entity)|​]] și metropolă  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Guadalajara (Mexic)
Poziția geografică în Mexic
Coordonate: 20°40′36″N 103°20′51″W ({{PAGENAME}}) / 20.676666666667°N 103.3475°V

Țară Mexic
Stat Mexican[*] Jalisco
MunicipalitateGuadalajara Municipality[*][[Guadalajara Municipality (municipality of Mexico)|​]]
Atestare Modificați la Wikidata

Guvernare
 - PrimarPablo Lemus[*][[Pablo Lemus |​]] (Movimiento Ciudadano[*][[Movimiento Ciudadano (Mexican political party)|​]], )

Suprafață
 - Total151,4 km²
Altitudine1.598 m.d.m.

Populație (2010)
 - Total1.460.148 locuitori

Fus orarCentral Time Zone[*][[Central Time Zone (time zone in North America)|​]]
Cod poștal44100–44990[1]
Prefix telefonic33

Localități înfrățite
 - 45 orașe înfrățitelistă

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Guadalajara
Poziția localității Guadalajara
Poziția localității Guadalajara

Guadalajara este un municipiu și capitala statului Jalisco din Mexic. Se află în vestul Republicii Mexicului și în centrul statului Jalisco. Se învecinează în nord cu Zapopan, Ixtlahuacan del Río, în est cu Tonalá și Zapotlanejo, iar la sud cu Tlaquepaque.

Populația totală a Guadalajarăi este de 1.600.894 de locuitori potrivit recensământului INEGI din anul 2005, devenind al doilea cel mai populat municipiu din Mexic, după Ecatepec de Morelos din statul México. Zona sa metropolitană, care înglobează alte 8 municipii ale statului Jalisco, totalizează 4.295.853 de locuitori, fiind a doua metropolă a țării, după zona metropolitană a orașului Ciudad de México. Guadalajara este al doilea cel mai des populat din țară depășit doar de Ciudad Nezahualcoyotl în Mexic. Numele său provine din arabă: wād al-ḥaŷara واد الحجرة o , ceea ce înseamnă: "Valea Pietrei", deși tradiṭional numele său înseamnă "Râul de pietre", sau "Valea Cetăṭilor". Cuceritorul Nuño Beltrán de Guzmán, a numit așa orașul în onoarea orașului său natal, Guadalajara, Spania. Orașul este unul dintre cele mai importante zone din punct de vedere cultural, industrial și economic din țară. Este cunoscut in lume pentru tradițiile sale, atracțiile sale turistice și culturale și pentru gastronomia sa, și puternica sa identitate culturală, i-a dat o imagine iconografică orașului. În timp ce, Guadalajara contemporană este un pol economic, industrial, comercial și infrastructural în Mexic.

Acest oraș a fost de asemenea considerat un oraș al viitorului conform studiilor din 2007 al FDI Magazine, datorită populației sale tinere.

Panorama centrului istoric al Guadalajarăi

Personalități marcante[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://micodigopostal.org/jalisco/guadalajara/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)