Gușa-porumbelului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gușa-porumbelului
Stare de conservare

risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinCaryophyllales
FamilieCaryophyllaceae
SubfamilieCaryophylloideae
TribSileneae
GenSilene
Nume binomial
Silene vulgaris
Garcke, 1869
Sinonime
Silene inflata Sm.
Flori de gușa-porumbelului

Gușa-porumbelului (Silene vulgaris) este o specie de plante din genul Silene din familia Caryophyllaceae. Este nativă Europei, unde este consumată ca hrană în unele părți, dar este larg răspândită și în America de Nord, unde este o apariție obișnuită în pajiști sălbatice, păduri deschise și câmpii[2].

Gastronomie[modificare | modificare sursă]

Bucătărie Manchego: tocană de năut și gușa-porumbelului (Potaje de garbanzos y collejas)

Lăstarii și frunzele sunt folosite ca hrană în unele țări din regiunea mediteraneană[3]. Frunzele pot fi consumate și crude în salate. Frunzele mai bătrâne sunt de obicei consumate fierte sau prăjite, sotate cu usturoi și în omlete.

Creta și Cipru[modificare | modificare sursă]

În Creta este numit agriopapoula (Αγριοπάπουλα), iar localnicii mănâncă frunzele și mugurii rumenite în ulei de măsline[4].

În Cipru este consumată atât de mult încât, în ultimii ani, a început a fi cultivată și vândută în magazine. Două nume comune cipriote sunt tsakrostoukkia și strouthouthkia (στρουθούθκια).

Italia[modificare | modificare sursă]

În Italia, frunzele acestei plante pot fi utilizate ca ingredient în risotto. Aici este cunoscută sub numele de sculpit, stridolo sau ca denumirea științifică veche Silene inflata, precum și s-ciopetin, sau grixol în Veneto, și nenkuz, sau sclopit în Friuli.

Spania (La Mancha)[modificare | modificare sursă]

Pe vremuri, în regiunea La Mancha din Spania, unde frunzele de gușa-porumbelului sunt apreciate culinar, existau oameni, cunoscuți sub numele de „collejeros”, care culegeau și vindeau aceste plante. Frunzele sunt mici și înguste, așadar este nevoie de multe plante pentru a obține o cantitate considerabilă.

În La Mancha, frunzele de gușa-porumbelului, cunoscute sub numele de „collejas”, sunt utilizate în principal pentru a pregăti un fel de mâncare numit gazpacho viudo (gazpacho văduv). Lista de ingrediente conține lipii, numite tortas de gazpacho, și o tocană pregătită cu frunze de gușa-porumbelului[5]. Alte feluri de mâncare preparate cu aceste frunze în Spania sunt „potaje de garbanzos y collejas”, „huevos revueltos con collejas” și „arroz con collejas”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Bladder Campion Arhivat în , la Wayback Machine., Prov. of Ontario
  3. ^ Fernald, Merritt Lyndon; Alfred Charles Kinsey; Reed C. Rollins (). „Bladder-Campion, Maiden's Tears, Snappery, Silene Cububalis (or latifolia)”. Edible Wild Plants of Eastern North America. New York City: Dover Publications. pp. 193–194. ISBN 0-486-29104-9. OCLC 33666218. Accesat în . 
  4. ^ Kleonikos G. Stavridakis, Κλεόνικος Γ. Σταυριδάκης (). Wild edible plants of Crete - Η Άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης. Rethymnon Crete. ISBN 960-631-179-1. 
  5. ^ Gazpacho viudo recipe