Gojko Mitić

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gojko Mitić

Mitić in 2016
Date personale
Născut (83 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Strojkovce⁠(d), banovina Vardarului, Regatul Iugoslaviei Modificați la Wikidata
Cetățenie Serbia
 Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
regizor de film
scenarist
actor de teatru[*]
actor de film
cascador
regizor[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană
limba sârbă Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuLeskovac  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea din Belgrad  Modificați la Wikidata
Partener(ă)Renate Blume  Modificați la Wikidata
Prezență online

Gojko Mitić (în sârbă Гојко Митић; n. , Strojkovce⁠(d), banovina Vardarului, Regatul Iugoslaviei) este un regizor, actor, cascador și autor sârb. Locuiește la Berlin.[6] El este cel mai cunoscut pentru rolurile sale în producțiile est-germane DEFA, uneori etichetat "Căpetenia indienilor de la DEFA" sau "Winnetou al Estului". Cu toate acestea, Gojko Mitic nu a interpretat niciodată ultimul rol într-un lungmetraj (doar mai târziu în Festivalul de Teatru Karl-May-Spiele Bad Segeberg). Această asociere cu Winnetou se referă mai mult la notorietatea lui Gojko Mitié în comparație cu actorul din Occident care a interpretat acest rol, francezul Pierre Brice.

Potrivit lui Gojko Mitić, acesta vorbește toate limbile slave, germana, puțină italiană și engleză.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie de țărani în Strojkovce⁠, un sat din sudul Serbiei. Deoarece tatăl său, Ivojin, a luat parte la lupta de eliberare a partizanilor iugoslavi în al doilea război mondial, el a crescut cu bunicii săi împreună cu fratele său Dragan într-un sat din Morava. După terminarea studiilor, unde a învățat și în limba germană timp de patru ani, Mitić, în vârstă de 20 de ani, a început să studieze sportul la Colegiul Sportiv din Belgrad. În timpul studiilor, el a avut primele sale contacte cu filmul. În acea perioadă, multe filme internaționale au fost produse în Iugoslavia (la Jadran Film), de multe ori figuranții din aceste filme erau studenții de la Colegiul Sportiv al Universității din Belgrad. Gojko Mitić a lucrat din 1961 ca dublură și cascador în producții britanice și italiene.[7]

Carieră[modificare | modificare sursă]

În 1963 a primit un mic rol în filmul Old Shatterhandal regizat de Hugo Fregonese după romanul Winnetou de Karl May. Impresionat de aspectul său atletic, i s-a permis să preia un rol mai important în Winnetou 2: Ultimul renegat din 1964, căpetenia Wokadeh (Corbul alb). Numele său a apărut pe generic în limba germană ca Georg Mitic.

Mitić este cunoscut pentru numeroasele serii de filme Ostern (Eastern) produse de studiourile est-germane DEFA, care prezintă nativii americani ca eroi, în locul coloniștilor albi așa cum apar în westernurile lui John Ford. Începând cu Fiii Marei Ursoaice (1966), a jucat în 12 filme de acest gen între 1966 și 1984. El a contribuit la imaginea populară a nativilor americani în țările vorbitoare de limbă germană.

În încercarea de a se îndepărta de faima sa bazată pe aceste filme, Mitić, în cariera sa ulterioară, a căutat din ce în ce mai mult să apară în alte genuri, la film, la televizor și pe scena teatrului. Printre alte roluri, l-a jucat Spartacus în teatru și a prezentat mai multe emisiuni TV.

De asemenea, a interpretat eroul Winnetou, personajul creat de scriitorul Karl May, în mai multe sezoane la "Karl-May-Festspiele" (Festivalul de Teatru Karl May) până în 2006 la Bad Segeberg lângă Hamburg, Germania. Într-un episod a jucat un rol în programul de televiziune german Schloss Einstein.

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

În 1998, trupa de rock bulgară Hipodil a compus o melodie, „Bate Goiko”, dedicată lui Mitić. În 2010, a primit premiul Frații Karić în Serbia. Asteroidul 147595 Gojkomitić, descoperit de André Knöfel și Gerhard Lehmann în 2004, a fost numit în onoarea sa.[6] Referința oficială a denumirii fost publicată de Minor Planet Center la 27 ianuarie 2013 (M.P.C. 82401).[8]

Filmografie selectată[modificare | modificare sursă]

Mitić în 1969

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Gojko Mitić”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Gojko Mitic, Discogs, accesat în  
  3. ^ a b Gojko Mitić, Filmportal.de, accesat în  
  4. ^ a b Gojko Mitic, Munzinger Personen, accesat în  
  5. ^ https://www.unicode.org/iso15924/iso15924-codes.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b „JPL Small-Body Database Browser: 147595 Gojkomitic (2004 GE20)”. Jet Propulsion Laboratory. Accesat în . 
  7. ^ F. B. Habel, Gojko Mitic - Schauspieler, Stuntman, Autor, Regisseur archive, sur CineGraph (consulté le 19 juin 2011)
  8. ^ „MPC/MPO/MPS Archive”. Minor Planet Center. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]