Gideon Sundback

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Gideon Sundback
Gideon Sundback.jpg
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Ödestugu församling⁠(d), Jönköpings län, Suedia Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Meadville, Pennsylvania, SUA Modificați la Wikidata
Înmormântat Greendale Cemetery[*][[Greendale Cemetery (cemetery at Meadville, Crawford County, Pennsylvania, U.S.)|​]][1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Etniesuedezi
Swedish American[*][[Swedish American (American of Swedish descent)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri
inventator
inginer
inginer electrician[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Premii National Inventors Hall of Fame[*][[National Inventors Hall of Fame (award)|​]]
Imagine din patentul fermoarului

Gideon Sundback (n. 24 aprilie 1880 – d. 21 iunie 1954) a fost un inginer american de origine suedeză. El este considerat inventatorul fermoarului.[3]

Cele două laturi ale fermoarului îmbinate de elementul de culisare

Gideon Sundback s-a născut într-o localitate din Jönköpings län, Suedia în familia unui fermier prosper. După parcurgerea studiilor elementare în țara natală, frecventează Școala Politehnică din Bingen am Rhein, Germania și obține licența în 1903. Doi ani mai târziu, emigrează în SUA, lucrează la diverse firme și, în 1914, perfecționează fermoarul inventat de Elias Howe în 1851.

La început, acest tip de fermoar a fost utilizat la cizme și la pungile de tutun. Treptat, se răspândește în întreaga lume, fiind folosit și la haine și la genți.

La 132 de ani de la naștere,Gideon Sundback este omagiat de Google printr-un doodle special: pagina principală a acestui motor de căutare are un astfel de fermoar pe mijlocul ei.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Otto Frederick Gideon Sundback, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ Ödestugu kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker. Huvudserien, SE/VALA/00473/C I/5 (1876-1894), bildid: A0009213_00018 (în suedeză), födelse- och dopbok[*][[födelse- och dopbok |​]], accesat în  
  3. ^ Gideon Sundback (National Inventors Hall of Fame)

GIDEON SUNDBACK și-a văzut însă mai apoi invenția aplicată la scară mai largă. Mai întâi la hainele trupelor americane din Primul Război Mondial, apoi, la toate hainele, genti, incaltaminte, corturi, articole de sport.

GIDEON SUNDBACK a oferit un produs aparent simplu, pe care sute de milioane de oameni îl folosesc însă în zilele noastre.

GIDEON SUNDBACK nu este singurul inventator care a adus cu o invenție simplă o esențială schimbare în viețile oamenilor din întreaga lume. Iată alte patru invenții mici și în același timp uriașe:

1. Chibritul. Primul chibrit cu aprindere prin frecare a fost inventat în 1827 de englezul John Walker. El a îmbunătățit invențiile din 1680 ale savantului Robert Boyle, care utilizase fosforul și sulful. Walker a realizat un amestec de sulfură de stibiu, clorat de potasiu, cauciuc și amidon, care se aprindea prin frecare pe o suprafață specială.

2. Acul de siguranță. A fost inventat în 1849 de Walter Hunt, un mecanic și inventator din New York. Povestea spune că omul avea de returnat o datorie unui prieten și că asta l-a împins de la spate. El s-a jucat cu o sârmă și a îndoit-o pentru a obține ceea ce acum, noi numim acul de siguranță.

A vândut patentul cu doar 400 de dolari companiei Grace & Co., care a făcut de pe urma lui un profit de milioane de dolari.

3. Bețișoarele pentru urechi. Inventate de Leo Gerstenzang, un american de origine poloneză. Soția sa folosea o scobitoare în vârful căreia înfășura vată pentru a curăța urechile copilului, iar Gerstenzang s-a gândit să îmbunătățească metoda.

A avut nevoie de mai mulți ani pentru a perfecționa invenția, care a fost lansată în 1926.

Legături externe[modificare | modificare sursă]