Gheorghe Cocebaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gheorghe Cocebaş
Date personale
Născutsecolul al XX-lea Modificați la Wikidata
Decedatsecolul al XX-lea Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieaviator Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Virtutea Aeronautică ()
Ordinul Virtutea Aeronautică (Modificați la Wikidata

Gheorghe Cocebaș, ortografiat greșit uneori ca Cogebas, (n. secolul al XX-lea – d. secolul al XX-lea) a fost un pilot român de aviație, as al Aviației Române din cel de-al Doilea Război Mondial.

Adjutantul stagiar av. Gheorghe Cocebaș a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică de război cu spade, clasa Crucea de Aur (19 septembrie 1941) pentru că „în lupta aeriană dela Tighina a doborât un avion sovietic”[1] și clasa Crucea de Aur cu 1 baretă (4 noiembrie 1941) pentru că este un „coechipier de nădejde. Trăgător precis. Sboară cu patimă și elan. Are 61 ieșiri pe front, cu două victorii aeriene. Lovit în motor, aterisează forțat, iar avionul ia foc”.[2]

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Decretul Regal nr. 2.634 din 19 septembrie 1941 pentru conferiri de decorații și Ordine de războiu, publicat în Monitorul Oficial, anul CIX, nr. 230 din 29 septembrie 1941, partea I-a, p. 5.769.
  2. ^ a b Decretul Regal nr. 3.038 din 4 noiembrie 1941 pentru conferiri de ordine și decorații de războiu, publicat în Monitorul Oficial, anul CIX, nr. 272 din 15 noiembrie 1941, partea I-a, p. 7.129.