Gestiunea lanțului de aprovizionare
În comerț, gestiunea lanțului de aprovizionare reprezintă procesul economic care implică mișcarea și stocarea materiilor prime, produselor semifabricate și finale, împreună cu toți furnizorii, capacitățile de producție, depozitare și distribuție și clienții.
Funcții[modificare | modificare sursă]
Managementul lanțului de aprovizionare este o abordare interfuncțională care implică gestionarea circulației materiilor prime în cadrul organizației, unele aspecte ale prelucrării interne a materialelor în produse finite și circulația produselor finite din organizație către clientul final. Pe măsură ce organizațiile încearcă să se concentreze asupra domeniilor lor de activitate de bază și să devină mai flexibile, acestea reduc proprietatea asupra surselor de materii prime și a canalelor de distribuție. Aceste funcții sunt din ce în ce mai mult externalizate către alte firme care pot realiza aceste activități mai bine sau la costuri mai mici. Ca urmare, numărul organizațiilor implicate în satisfacerea cererii consumatorilor este în creștere, în timp ce controlul managerial asupra operațiunilor logistice zilnice este în scădere. Mai puțin control și mai mulți parteneri în lanțul de aprovizionare conduc la conceptul de gestionare a lanțului de aprovizionare[1] și, mai departe, la conceptul de durabilitate a lanțului de aprovizionare.
Crearea unui lanț de aprovizionare durabil poate contribui la reducerea utilizării excesive a resurselor și a poluării și poate, de asemenea, să îmbunătățească sisteme precum siguranța rutieră prin găsirea unor rute cu mai puține pericole și prin promovarea unor practici ecologice în rândul companiilor furnizoare.[2] Scopul managementului lanțului de aprovizionare este de a spori încrederea și cooperarea între partenerii lanțului de aprovizionare, ceea ce îmbunătățește vizibilitatea stocurilor și viteza de mișcare a stocurilor.[3] În această secțiune trebuie să comunicăm cu toți vânzătorii și furnizorii, să facem unele comparații și, după aceea, trebuie să plasăm comanda.
Vezi și[modificare | modificare sursă]
Referințe[modificare | modificare sursă]
- ^ „Blockchain Practices, Potentials, and Perspectives in Greening Supply Chains”. mdpi.com. Accesat în .
- ^ „What is Supply Chain Sustainability?”. i-waytransport.com. Accesat în .
- ^ „Trust, commitment and relationships in supply chain management: A path analysis”. researchgate.net. Accesat în .