Gasteracantha fornicata

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Gasteracantha fornicata
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Familie: Araneidae
Gen: Gasteracantha
Specie: fornicata
Nume binomial
Gasteracantha fornicata
(Fabricius, 1775)
Sinonime
Aranea fornicata
Gasteracantha vittata
Gasteracantha bradleyi

Gasteracantha fornicata este o specie de păianjeni spinoși din familia Araneidae. Este similar după forma cu Austracantha minax, care a fost inițial descrisă ca Gasteracantha minax[1]. Specia a fost descisă de Johan Christian Fabricius în 1775. Acest păianjen se întâlnește în Queensland, Australia[2].

Sistematică[modificare | modificare sursă]

Păianjenul în centrul pânzei

Această specie este uneori identificată ca Gasteracantha vittata (L. Koch, 1871). Cu toate acestea, ulterior sa descoperit că Fabricius a descris speciile mai devreme decâtn Koch și în conformitate cu normele taxonomice, prima denumire are prioritate și este singura vaiantă care ar trebui să fie utilizată. De asemenea, există și alte specii care au fost identificate un timp cu Gasteracantha vittata, și anume Gasteracantha irradiata (de Thorell, 1859), Gasteracantha sanguinolenta (de Keyserling, 1877) și Gasteracantha transversa (ca subspecie G. vittata longicornis de Strand, 1907), complicând și mai mult problema denumirii și deosebirii speciillor.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „USQ spiders”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Davies, Valerie Todd (). „Order Araneae: Spiders”. Australian Faunal Directory. Government of Australia. Accesat în . 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gasteracantha fornicata