Sari la conținut

Garcia Ramirez al Navarei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Garcia Ramirez al Navarei
Date personale
Născutanii 1110 Modificați la Wikidata
Decedat21 noiembrie 1150
Lorca, Navara
ÎnmormântatCatedrala din Pamplona
PărințiRamiro Sánchez, Lord de Monzón
Căsătorit cuMargareta de L'Aigle
Urraca La Asturiana
CopiiSancho al VI-lea al Navarei
Blanche of Navarre, Queen of Castile[*][[Blanche of Navarre, Queen of Castile (Wife of King Sancho III of Castile)|​]]
Margaret of Navarre[*][[Margaret of Navarre (Queen of Sicily (1134-1182))|​]]
Sancha of Navarre[*][[Sancha of Navarre (infanta of Navarre)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Jimenez
Rege al Navarei


Garcia Ramirez (decedat pe 21 noiembrie 1150) numit și Restauratorul, a fost Lord de Monzon și Logrono și din 1134, rege al Navarei. El a restaurat independența coroanei navareze după 58 de ani de unire cu Regatul Aragonului.

El a fost fiul lui Ramiro Sánchez de Monzón, care era fiul lui Sancho Garces și care, la rândul său, era fiul nelegitim al lui Garciz Sanchez al III-lea de Navara și fratele vitreg al lui Sancho al IV-lea al Navarei. Mama sa a fost Cristina, fiica lui Rodrigo Díaz de Vivar, cunoscut ca El Cid.

În 1076 , ca o consecință a asasinării regelui Sancho al IV-lea al Navarei de către frații săi, Navara a fost unită cu Aragonul. Cu toate acestea, odată cu pierderea regelui războinic care nu a avut copii, Alfosno I al Navarei și Aragonului în 1134, succesiunea a căzut în dispută. În testamentul său neobișnuit, Alfonso a lăsat regatele combinate unor ordine a curciadelor, care neutraliza în mod efectiv papalitatea să-și execite vreun rol în selectarea potențialilor candidați. Nobilimea a respins imediat testamentul, iar Aragonul îl favoriza pe fratele mai mic al lui Alfonso, Ramiro. Nobilimea din Navara, fiind sceptică față de Ramiro și de temperamentul său care necesita o rezistență în fața incursiunilor vecinului vestic, au ales un alt pretendent, regele Alfonso al VII-lea al Leonului și Castiliei și, probabil, fiind o protecție continuă împotriva aragonezilor. Inițial au ales un alt candidat, Peter de Atarés, un nepot al unui unchi nelegitim al lui Alfonso, Sancho Ramirez, Conte de Ribagorza. O adunare a episcopilor și a nobilimii a fost convocată la Pamplona pentru a decide între Peter și Ramiro, însă au fost atât de înstrăinați de aroganța lui Peter încât l-au abandonat în favoarea unui descendent al dinastiei lor, García Ramírez, Lord de Monzón, din moment ce Peter se cobora dintr-un frate nelegitim al fostului rege. El a fost ales în mod legal de către nobilimea și clerul Navarei, în timp ce Ramiro a fost înscăunat în Aragon și s-a opus puternic alegerii lui Garcia în Navara.

Episcopul de Pamplona i-a acordat lui Garcia comoara bisericii pentru a finanța guvernul său împotriva pretențiilor lui Ramiro. Printre alți susținători ai lui Garcia, se număra și Lop Ennechones și contele Latro, care a purtat negocierile cu Ramiro în numele regelui. În cele din urmă, în ianuarie 1135, cu Pactul de Vadoluongo a celor doi monarhi, aceștia au ajuns la un acord reciproc de adopție. Garcia era considerat fiul iar Ramiro tatăl în încercarea de a menține independența fiecărui regat și supremația de facto al celui aragonez. În luna mai 1135, García s-a declarat vasalul lui Alfonso al VII-lea. Acest lucru îl punea în același timp sub protecția și domnia Castiliei și și-a cumpărat recunoașterea statutului său regal de la Alfonso, care era un pretendent al succesiunii lui Alfonso I. Prezentarea lui Garcia în Castilia a fost văzută ca un act de protecție pentru Navara și care a avut drept consecință, punerea ei într-o alianță ofensivă împotriva Aragonului și, acum că Garcia a apelat la Alfonso, l-a forțat pe Ramiro să se căsătorească și să producă un moștenitor și să creeze o alianță cu Raymond Berengar IV din Barcelona.

Înainte de luna septembrie 1135, Alfonso al VII-lea i-a acordat lui Garcia regiunea Zaragoza ca feudă. Cucerită recent din Aragon, acest avanpost de autoritate castilian din partea de est a fost în mod clar dincolo de capacitatea militară a lui Alfonso de a o controla și a oferit motive suplimentare de recunoaștere pentru Garcia în Navara. În 1136, Alfonso a fost forțat să plătească omagiu pentru Zaragoza regelui Ramiro și să-l recunoască ca rege în Zaragoza. În 1137, Zaragoza a fost predată lui Raymond Berengar, deși Alfosno a păstrat suzeranitatea peste regiune.

Garcia a murit pe 21 noiembrie 1150 în Lorca, în apropiere de Estella și a fost înmormântat în catedrala Santa María la Real în Pamplona. El a fost succedat de fiul său cel mare.

Sursă[modificare | modificare sursă]

  • Lourie, Elena. "The Will of Alfonso I, 'El Batallador,' King of Aragon and Navarre: A Reassessment." Speculum, Vol. 50, No. 4. (Oct., 1975), pp 635–651.
  • Grassotti, Hilda. "Homenaje de García Ramírez a Alfonso VII." Príncipe de Viana, vol. 25 (no. 94-95), pp. 57–66 (1964).
  • Norwich, John Julius. The Kingdom in the Sun, 1130–1194. London: Longmans, 1970.