Alfonso al VII-lea al Leonului și Castiliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alfonso al VII-lea al Leonului și Castiliei
TumboA kralik.jpg
Alfonso al VII-lea al Leonului și Castiliei
Date personale
Născut 1 martie 1105
Caldas de Reis
Decedat 21 august 1157 (52 de ani)
Sierra Morena
Înmormântat Catedrala din Toledo
Părinți Raymond of Burgundy[*]
Urraca a Leonului și Castiliei
Căsătorit cu Berenguela de Barcelona
Richeza a Poloniei
Copii Sancho al III-lea al Castiliei
Ferdinand al II-lea al Leonului
Constance, Regina Franței
Sancha, Regina Navarei
Sancha, Regina Aragonului
Urraca, Regina Navarei (nelegitimă)
Stephanie Alfonso (nelegitim)
Cetățenie Regatul Castiliei
Religie catolicism
Ocupație om politic
rege[*]
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Ivrea
Rege al Leonului, Castiliei și Galiciei
Domnie 1126–1157
Încoronare 1135 în Catedrala din León
Predecesor Urraca a Leonului și Castiliei
Succesor Sancho al III-lea al Castiliei în Castilia
Ferdinand al II-lea al Leonului în Leon

Alfonso al VII-lea (1 martie 1105 - 21 august 1157), născut cu numele de Alfonso Raimúndez și poreclit Împăratul, a devenit regele Galiciei în 1111 și regele Leonului și al Castiliei în 1126. Alfonso a folosit pentru prima dată titlul de Împărat peste toată Spania, alături de mama sa, Urraca, odată ce ea l-a investit în conducerea directă a orașului Toledo, în 1116. El a fost fiul lui Urraca a Leonului și Raymond de Burgundia, primul membru al Casei de Burgundia care guverna Peninsula Iberică.

În 1111, Diego Gelmírez, Episcop de Compostela și Contele de Traba, l-au încoronat și uns pe regele Galiciei în catedrala din Santiago de Compostela. Era un copil însă mama lui a succedat tronul unit al Leonului, Castiliei și Galiciei și a dorit să asigure perspectivele fiului ei. Prin 1125 el a moștenit Regatul anterior musulman din Toledo. La data de 10 martie 1126, după moartea mamei sale, el a fost încoronat în León și a început imediat recuperarea Regatului Castiliei, care era sub dominația lui Alfonso I al Navarei și Aragonului. Prin pacea de la Tamara din 1127, Alfonso l-a recunoscut pe Alfonso al VII-lea de Castilia. Teritoriul de est sub stăpânirea sa a câștigat multă independență în timpul domniei mamei sale și a experimentat mai multe rebeliuni. După recunoașterea lui în Castilia, Alfonso a luptat pentru a reduce autonomia baronilor locali.

Când Alfonso I, regele Navarei și Aragonului, a murit fără urmași în 1134, el a dorit ca împărăția lui să rămână la ordinele militare. Aristocrația ambelor regate au respins acest lucru. García Ramírez, Contele de Monzón a fost ales în Navarra în timp ce Alfonso a pretins Aragonul. Nobilii au ales un alt candidat, fratele regelui decedat, Ramiro al II-lea. Alfonso a răspuns prin ocuparea regiunii La Rioja, cucerind Zaragoza și reglementând tărâmurile la unison. Din acest punct, Zaragoza făcea parte din Leon.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Barton, Simon, The Aristocracy in Twelfth-Century León and Castile, Cambridge University Press, 1997.
  • Fletcher, R.A. (1984). Saint James's catapult : the life and times of Diego Gelmírez of Santiago de Compostela. Oxford [Oxfordshire]: Clarendon Press. ISBN 978-0198225812.
  • Medieval Iberia: an encyclopedia, Ed. E. Michael Gerli and Samuel G. Armistead, Taylor & Francis, 2003.
  • Reilly, Bernard F., The Kingdom of León-Castilla under King Alfonso VII, 1126–1157, University of Pennsylvania Press, 1998.
  • Riley-Smith, Jonathan (1990). Atlas of the Crusades. New York: Facts on File.
  • Stroll, Mary, Calixtus 2, 1119–1124, BRILL, 2004.