Gara Montparnasse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gare-Montparnasse CRW 1569.jpg
Informații generale
Adresă Place Raoul-Dautry
Coordonate 48°50′24″N 2°19′07″E / 48.84°N 2.3186111111111°E / 48.84; 2.3186111111111
Legături Paris–Brest railway[*]  Modificați la Wikidata
Linii 28  Modificați la Wikidata
Istoric
Arhitect Victor Lenoir[*]  Modificați la Wikidata
Deschisă   Modificați la Wikidata
Alte informații
Proprietar SNCF  Modificați la Wikidata
Zona de tarifare Paris fare zone 1[*]  Modificați la Wikidata
Faţada Gării Montparnasse

Gara Montparnasse (în franceză Gare Montparnasse) este una dintre cele șase terminale feroviare majore ale Parisului, siutată în arondismentele 14 și 15. Ea a fost deschisă în 1840, reconstruită în 1852 și apoi reconstruită complet mai la sud în 1969. Un tren tras de o locomotivă cu aburi a deraiat în anul 1895 și s-a prăbușit prin pereții gării direct în stradă; există o fotografie binecunoscută a evenimentului și reproduceri la scară reală într-un muzeu feroviar din America de Sud.[1]

Gara este folosită de trenurile intercity TGV care merg spre vestul și sud-vestul Franței, având ca destinații orașele Tours, Bordeaux, Rennes și Nantes, precum și de trenurile suburbane și regionale de pe rutele transilien Paris - Montparnasse. Ea este deservită de stația de metrou Montparnasse - Bienvenüe. După cum sugerează și numele, gara este situată în cartierul Montparnasse.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Terminalul TGV din Gara Montparnasse, Paris

Gara Montparnasse a fost deschisă în 1840 sub numele de Gare de l'Ouest,[2], fiind ulterior redenumită. O a doua stație a fost construită între 1848 și 1852.

La 25 august 1944, guvernatorul militar german al Parisului, generalul von Choltitz, s-a predat cu garnizoana sa generalului francez Philippe Leclerc la vechea gară, după ce a refuzat să se supună ordinului direct al lui Adolf Hitler de a distruge orașul (vezi Eliberarea Parisului).

În anii 1960 a fost construită o gară nouă care a fost integrată într-un complex de clădiri de birouri. În 1969 gara veche a fost demolată și pe locul ei s-a construit Turnul Montparnasse. Un terminal nou a fost construit în 1990 pentru linia TGV Atlantique, de unde pleacă pentru trenuri spre sudul Franței.

Deraierea din 1895[modificare | modificare sursă]

Epava trenului expres Granville–Paris pe 22 octombrie 1895

Gara Montparnasse a devenit renumită pentru deraierea pe 22 octombrie 1895 a trenului expres Granville-Paris, care a depășit opritorul tampon. Locomotiva a mai parcurs o distanță de aproape 30 de metri de locul unde trebuia să se oprească, a dărâmat un zid gros de 60 centimetri, a traversat o terasă și s-a prăbușit prin pereții stației, căzând în Place de Rennes de la înălțimea de 10 metri, unde s-a oprit în poziție oblică. Doi dintre cei 131 de pasageri au fost răniți, în afară de fochist și de cei doi conductori. Singura persoană decedată a fost o femeie aflată pe strada de dedesubt, Marie-Augustine Aguilard, care preluase temporar sarcina de muncă a soțului ei în timp ce el plecase să cumpere ziare. Ea a fost ucisă prin căderea zidăriei.[3] Compania feroviară a plătit mai târziu cheltuielile de înmormântare și a oferit o pensie pentru cei doi copii ai ei. Accidentul a fost cauzat de o frână Westinghouse defectă și de mecanicul locomotivei, care accelerase încercând să recupereze o întârziere.[4] Un conductor a primit o amendă de 25 de franci, iar mecanicul locomotivei o amendă de 50 de franci.

O replică a accidentului de tren a fost recreată în afara clădirilor muzeului Mundo a Vapor („Vaporul cu aburi”) din Brazilia, în statul cel mai sudic, Rio Grande do Sul, în orașul Canela.[5]

Linii regionale[modificare | modificare sursă]

În afară de trenurile naționale care pleacă din Montparnasse, SNCF, compania națională de căi ferate, operează o serie de linii regionale din această gară, care servesc suburbiile Parisului sau localități din împrejurimi.

 • SNCF Gare Montparnasse - Dreux
 • SNCF Gare Montparnasse - Mantes-la-Jolie
 • SNCF Gare Montparnasse - Montfort l'Amaury Me
 • SNCF Gare Montparnasse - Plaisir Grignon
 • SNCF Gare Montparnasse - Rambouillet
 • SNCF Gare Montparnasse - Sèvres Rive Gauche
 • SNCF Gare Montparnasse - Versailles-Chantiers

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Train Wreck Replica, retrieved 4 March 2009
 2. ^ Musee Orsay, retrieved 9 July 2009
 3. ^ Danger Ahead, retrieved 4 March 2009
 4. ^ Let's pause for a station break on Failure Magazine
 5. ^ The Trainwreck Industry, retrieved 4 March 2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gara Montparnasse