Gallia Transalpina

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gallia Transalpina
—  regiune istorică și provincie romană  —

ȚarăRoma Antică

Prezență online
Harta Galiei, în secolul I î.Hr.

Conceptul de Gallia Transalpina (sau Gallia Ulterior)[1] este o denumire romană pentru desemnarea unei regiuni care corespunde aproape în întregime Galiei, în afară de Gallia Cisalpina. Termenul semnifică „Galia de dincolo de Alpi”. Ea se distinge de Gallia Cisalpina, care era „de partea aceasta a Alpilor”, din punctul de vedere roman.

După cucerirea de către romani a părții meridionale a acestei regiuni (cam regiunile actuale franceze Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte d'Azur și Rhône-Alpes), între 122 î.Hr. și 118 î.Hr., numele de Gallia Transalpina tinde să nu mai desemneze decât partea cucerită. Aceasta nu a luat statutul de provincie a Republicii Romane decât după cucerirea acesteia, în anii 70 î.Hr.[2] Iar această regiune nu a luat numele de Gallia Narbonensis, decât sub Augustus. Cealaltă parte a Galiei a fost cucerită între 58 î.Hr. și 51 î.Hr. de către Iulius Caesar, în Războaiele Galice, și a luat numele, atestat doar după Cezar, de Gallia Comata, „Galia pletoasă”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Galia Transalpină sau Galia de dincolo (de Alpi), Cicero, Pro lege Manilia
  2. ^ Frédéric Hurlet (dir.), Rome et l'Occident ( IIe siècle av. J.-C. - IIe siècle apr. J.-C.), Gouverner l'Empire, Rennes, PUR, 2009, p. 31.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Des rites et des hommes, Paris: Errance, , ISBN 978-2-87772-460-9 
  • Fichtl, Stephan (), La ville celtique (ed. 2), Paris: Errance, ISBN 2-87772-307-0 
  • Garcia, Dominique (), La Celtique méditerranéenne (ed. 2), Arles: Errance, ISBN 978-2-87772-562-0 

Vezi și[modificare | modificare sursă]