Gabriela Nicolaescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Gabriela Bubă)
Gabriela Nicolaescu
Date personale
Născută (72 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiescenografă Modificați la Wikidata

Gabriela Nicolaescu (cunoscută și ca Gabriela Moldovan sau Gabriela Bubă, n. 21 iulie 1951, Oar, județul Satu Mare) este o artistă plastică română, creatoare de costume de teatru și film. A fost soția regizorului Sergiu Nicolaescu, realizând costumele actorilor din filmele realizate de acesta în anii '80 ai secolului al XX-lea precum Duelul (1981), Întîlnirea (1982), Cucerirea Angliei (1982), Viraj periculos (1983), Ringul (1984), Ciuleandra (1985), Noi, cei din linia întâi (1986), François Villon – Poetul vagabond (1987), Mircea (1989) și Coroana de foc (1990).

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 21 iulie 1951, în satul Oar din județul Satu Mare, având inițial numele de Gabriela Moldovan. Ea a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Grafică, în anul 1976 și s-a căsătorit cu pictorul Adrian Bubă, fost coleg de facultate. Cei doi soți au divorțat, iar Adrian Bubă a emigrat în Franța în 1981. Ea a participat cu lucrări de grafică la expoziții personale organizate la Satu Mare, București, Berlin, Roma, Paris, Bad Segeberg - Germania, Cluj Napoca și Constanța, precum și la expoziții colective în țară și peste hotare. [2]

Gabriela Bubă a debutat ca pictoriță de costume la filmul Duelul (1981), colaborând atunci pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu.[3] Creatoarea de costume și regizorul s-au îndrăgostit unul de celălalt și s-au căsătorit în 1983, între ei fiind o diferență de vârstă de 21 de ani. Gabriela Nicolaescu a afirmat următoarele despre modul în care s-a cunoscut cu regizorul: „Ne-am întâlnit la pregătirile pentru primul meu film, «Duelul». Era 1980. Atunci am debutat. Am fost asistentă, apoi m-am ocupat de costume, ca pictor de costume. M-am îndrăgostit foarte tare și l-am urmat peste tot. Am făcut parte din echipa de lucru la toate filmele lui. A fost o iubire sinceră și frumoasă din partea mea”.[2] Gabriela Nicolaescu a realizat costumele din marea majoritate a filmelor lui Sergiu Nicolaescu din anii '80 ai secolului al XX-lea, colaborând totuși și cu alți regizori precum Gheorghe Vitanidis și Mircea Daneliuc. Ea a lucrat în anii 1991-1993 ca scenograf la Teatrul de Nord din Satu Mare.

Gabriela și Sergiu Nicolaescu au divorțat în 1993, iar scenografa și-a păstrat numele. Ea a emigrat în același an în SUA, obținând ulterior și cetățenia americană. Acolo a realizat costumele la filmul The Taste of Heaven (1995) regizat de Tony Gerber, precum și decorul și costumele pentru 11 piese de teatru reprezentate în perioada 1995-2001 la Common Basis Theatre din New York. A fost distinsă în 1994 cu diploma de merit a revistei Manhattan Art International din New York.[2]

Gabriela Nicolaescu este membru al United Scenic Artists din New York, Chicago și Los Angeles, al Uniunii Artiștilor Plastici din București și al Uniunii Cineaștilor din România.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Creatoare de costume[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Creatoarea de costume Gabriela Nicolaescu a obținut Premiul pentru scenografie al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) (1989) pentru costumele realizate la filmul François Villon – Poetul vagabond.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gabriela Nicolaescu 
  2. ^ a b c Sînziana Ionescu - EXCLUSIV Gabriela, a doua soție a lui Sergiu Nicolaescu, povestește amintirile cu marele regizor: «Rămân cu energia lui în memorie», în „Adevărul”, 17 ianuarie 2013.
  3. ^ Călin Căliman - „Istoria filmului românesc (1897-2000)” (Ed. Fundației Culturale Române, București, 2000), p. 341.
  4. ^ Uniunea Cineaștilor din România (ed.), Premiile cineaștilor 1970-2000, Editura și Tipografia Intact, București, 2001, p. 86.

Legături externe[modificare | modificare sursă]