Gabriel Martinelli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gabriel Martinelli
Informații generale
Nume complet Gabriel Teodoro Martinelli Silva[1]
Data nașterii (22 de ani)[2]
Locul nașterii Guarulhos, Brazil
Înălțime 1.78 m[3]
Greutate 75 kg
Post Atacant, Mijlocaș ofensiv
Informații despre echipă
Echipa actuală  Arsenal
Număr 11
Cluburi de juniori
Ani Club
2010–2014  Corinthians
2014–2018  Ituano
Cluburi de seniori*
Ani Club Ap (G)
2018–2019  Ituano 17 (6)
2019–  Arsenal 113 (30)
Echipa națională#
Ani Țară Ap (G)
2019– Brazilia Sub-23 7 (1)
2022– Brazilia 9 (1)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern la data de 22:08, 30 ianuarie 2024 (UTC)
# Selecții și goluri la națională până la data de 4:55, 22 noiembrie 2023 (UTC)

Gabriel Teodoro Martinelli Silva (n. 18 iunie 2001, Guarulhos, Brazilia), cunoscut sub numele de Gabriel Martinelli, este un fotbalist profesionist brazilian, care joacă pe postul de atacant la Arsenal FC din Premier League și este internațional la echipa națională a Braziliei.

Născut și crescut în Guarulhos, Martinelli și-a început cariera de club senior jucând pentru Ituano, înainte de a semna pentru Arsenal în iulie 2019, la vârsta de 18 ani.

La nivel internațional, Martinelli reprezintă Brazilia sub 23 de ani . A ajutat Brazilia să câștige un aur olimpic la fotbal masculin la Jocurile Olimpice de vară din 2020 . Și-a făcut debutul la seniori în 2022 și a făcut parte din lotul Braziliei la Campionatul Mondial de Fotbal 2022.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Ituano[modificare | modificare sursă]

Născut în Guarulhos, São Paulo, Martinelli și-a început cariera în 2010, jucând pentru echipa de futsal a lui Corinthians. [4] După ce a făcut o descoperire pe terenurile de fotbal, s-a mutat la Ituano în 2015, având probe ulterioare la Manchester United și Barcelona. [5]

Pe 4 noiembrie 2017, Martinelli a semnat primul său contract profesionist până în octombrie 2022. [6] Și-a făcut debutul profesionist pe 17 martie din anul următor, înlocuind-ul pe golgheterul Claudinho, într-o victorie cu 2-1 în deplasare din Campeonato Paulista împotriva lui São Bento; la vârsta de 16 ani și nouă luni, a devenit cel mai tânăr jucător care a jucat pentru club în secol. [7]

Martinelli a marcat primul său gol la seniori pe 8 septembrie 2018, înregistrând al doilea într-o victorie cu 4-1 în fața lui Taboão da Serra în Copa Paulista. [8] Promovat definitiv la prima echipă pentru Campeonato Paulista 2019, a marcat șase goluri în timpul competiției, fiind cel mai bun marcator al clubului în sferturile de finală; cele mai importante au inclus o dublă într-o victorie cu 3-0 în deplasare împotriva lui Bragantino pe 15 martie 2019.

Arsenal[modificare | modificare sursă]

Martinelli a atras interesul a mai multor cluburi, dar a semnat un contract pe termen lung cu Arsenal din Premier League la 2 iulie 2019, pentru o sumă raportată de 6 milioane de lire sterline. [9] Deținând un pașaport italian, Martinelli nu a fost supus criteriilor de control necesare cluburilor engleze pentru a semna jucători sud-americani. [10] A călătorit cu prima echipă a lui Arsenal la turneul lor de pre-sezon în Statele Unite . [11] Acolo, a marcat un gol la debutul său non-competitiv, într-o victorie de pre-sezon cu 3-0 împotriva lui Colorado Rapids pe 16 iulie. [12] Planul convenit inițial pentru Martinelli era ca el să joace pentru echipa de rezerve și academie în primul său sezon, apoi să fie integrat încet de la echipa sub-23 în lotul primei echipe mai târziu. Cu toate acestea, pre-sezonul impresionant și calitatea antrenamentelor lui Martinelli a încurajat-o pe Arsenal că ar putea fi pregătit pentru integrarea imediată în prima echipă. [13]

2019–2022: sezon de debut[modificare | modificare sursă]

Martinelli și-a făcut debutul în Premier League pe 11 august 2019, într-o victorie cu 1-0 împotriva lui Newcastle United, intrând în minutul 84 ca înlocuitor al lui Henrikh Mkhitaryan. [14] Pe 24 septembrie, Martinelli a marcat o dublă în primul său meci competitiv ca titular pentru echipă, într-o victorie cu 5-0 asupra echipei din Championship, Nottingham Forest, în Cupa EFL. Performanța sa a primit laude de la antrenorul principal Unai Emery, care a spus: „Îi este foame să aibă ocazia să ne ajute, este foarte umil, luptă. I-am spus să aibă puțină răbdare pentru oportunitatea lui de a face ceea ce își dorește. El a făcut asta. A meritat-o”. [15]

Martinelli a început al doilea meci ca titular pentru Arsenal într-o victorie cu 4-0 pe teren propriu împotriva lui Standard Liège în UEFA Europa League, pe 4 octombrie, în care a marcat o altă dublă. [16] Martinelli a continuat să înscrie, reușind egalarea într-o victorie cu 3–2 pe teren propriu împotriva lui Vitória Guimarães pe 24 octombrie, cu o altă lovitură de cap. [17] În runda a patra a Cupei Ligii, pe 30 octombrie, Martinelli a înregistrat o dublă într-o remiză de 5–5 cu Liverpool și-a transformat, de asemenea, penalty-ul la loviturile de departajare, pe care Arsenal a pierdut-o în cele din urmă. [18] Drept urmare, a devenit primul jucător care a marcat de patru ori în primele patru meciuri ca titular de la Ian Wright. [19] [20] Performanța lui Martinelli a primit laude de la managerul lui Liverpool, Jürgen Klopp, care l-a etichetat „talentul secolului”. [21]

Carieră internațională[modificare | modificare sursă]

Martinelli s-a născut în Brazilia și este de origine italiană prin tatăl său; [22] deține dublă cetățenie braziliană-italiană. [10] Pe 20 mai 2019, Martinelli a fost convocat de managerul echipei naționale a Braziliei, Tite, pentru a finaliza antrenamentul pregătitor pentru Copa América 2019. [23] În noiembrie 2019, Martinelli a apărut pentru echipa sub 23 de ani a Braziliei la Festivalul Internațional de Fotbal United din Spania. [24]

Pe 2 iulie 2021, Martinelli a fost convocat în echipa Braziliei pentru Jocurile Olimpice de vară din 2020. [25] Pe 3 august, Martinelli a marcat al doilea penalty al Braziliei pentru a ajuta-o să învingă Mexicul în semifinala olimpică, înainte de a deveni medaliat cu aur după ce Brazilia a învins Spania în finală patru zile mai târziu. [26]

A fost inclus în lotul de 25 de jucători ai Braziliei pe 11 martie 2022 pentru preliminariile Cupei Mondiale FIFA 2022 împotriva lui Chile și Bolivia. [27] [28] Martinelli și-a făcut debutul internațional după ce a ieșit de pe bancă pentru al înlocui pe Vinícius Júnior jucând ultimele 14 minute din victoria Braziliei cu 4-0 împotriva lui Chile pe stadionul Maracana. [29] [30]

La 7 noiembrie 2022, Martinelli a fost convocat în lotul Braziliei pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar. [31]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Arsenal

Brazilia U23

Individual

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Updated squad lists for 2019/20 Premier League”. Premier League. . Accesat în . 
  2. ^ „Gabriel Martinelli”. Arsenal F.C. Accesat în . 
  3. ^ „Gabriel Martinelli: Overview”. Premier League. Accesat în . 
  4. ^ „Ele fez mais de 200 gols na base do Corinthians, foi para o Ituano e agora é testado no United” [He scored more than 200 goals at Corinthians' youth setup, went to Ituano and now is trialled at United] (în portugheză). ESPN Brasil⁠(d). . Accesat în . 
  5. ^ „Quem é Martinelli? Artilheiro da Copinha trocou o Corinthians pelo Ituano e é monitorado pelo Barça” [Who is Martinelli? Copinha goalscorer changed Corinthians for Ituano and is targeted by Barça] (în portugheză). Globo Esporte. . Accesat în . 
  6. ^ „Promessa do Galo, Gabriel Martinelli assina até 2022” [Prospect of Galo, Gabriel Martinelli signs until 2022] (în portugheză). Jornal Periscópio. . Accesat în . 
  7. ^ „Gabriel Martinelli é o atleta mais jovem a estrear no Ituano” [Gabriel Martinelli is the youngest player to debut at Ituano] (în portugheză). Ituano FC. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Taboão da Serra 1 × 4 Ituano – Com início avassalador, Galo vence e assume liderança” [Taboão da Serra 1–4 Ituano – With a storming start, Galo win and take on leadership] (în portugheză). Futebol Interior. . Accesat în . 
  9. ^ „Gabriel Martinelli to join club”. Arsenal F.C. . 
  10. ^ a b „Gabriel Martinelli does not rule out he could play for Italy”. Tribuna.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Rosser, Jack (). „Arsenal confirm pre-season tour squad with Koscielny missing”. Evening Standard (în engleză). Accesat în . 
  12. ^ „Gabriel Martinelli scores as youthful Arsenal team open US tour with win”. BBC Sport. . 
  13. ^ Watts, Charles, Arsenal transfer talk - Released list confirmed, Nketiah's contract, Marquinhos imminent and Lopez (în engleză), accesat în  
  14. ^ Chowdhury, Saj (). „Newcastle 0–1 Arsenal: Pierre-Emerick Aubameyang strike seals win”. BBC Sport. 
  15. ^ „Arsenal 5–0 Nottingham Forest: Unai Emery praises Gabriel Martinelli after League Cup brace”. BBC Sport. . 
  16. ^ Sanders, Emma. „Arsenal 4–0 Standard Liege: Gabriel Martinelli impresses in ruthless win”. BBC Sport. Accesat în . 
  17. ^ Sanders, Emma (). „Substitute Nicolas Pepe rescued Arsenal with two sublime free-kicks in the last 10 minutes of their Europa League group game against Vitoria Guimaraes at Emirates Stadium”. BBC Sport. 
  18. ^ Sanders, Emma (). „Liverpool beat Arsenal on penalties to secure their place in the quarter-finals of the Carabao Cup after 10 goals were scored in a thrilling contest at Anfield”. BBC Sport. 
  19. ^ Dawnay, Oliver (). „Gabriel Martinelli: Incredible stat emerges as Arsenal teenager nets seventh goal for Gunners against Liverpool”. Talk Sport. 
  20. ^ Olley, James (). „Liverpool 5-5 Arsenal: Four things we learned as Mesut Ozil and Gabriel Martinelli impress”. The Standard. 
  21. ^ „Jurgen Klopp waxes lyrical about Gabriel Martinelli: 'He came from wherever and is really unbelievable!'. Tribuna.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ Brown, Cy. „5 Things To Know About New Arsenal Attacker Gabriel Martinelli”. Forbes. 
  23. ^ „Martinelli, do Ituano, é chamado por Tite para treinos da Seleção na Copa América” [Martinelli, from Ituano, is called up by Tite for trainings of the Seleção in the Copa América] (în portugheză). Globo Esporte. . Accesat în . 
  24. ^ „Seleção Brasileira Olímpica definida para encarar os EUA na Espanha” [Olympic Brazil squad set to face the USA in Spain] (în portugheză). Brazilian Football Confederation. . Accesat în . 
  25. ^ „Com mudanças, Jardine anuncia os 22 convocados para defender o Brasil nas Olimpíadas de Tóquio”. Globo Esporte. . Accesat în . 
  26. ^ „Brazil defended their Olympic men's football title following a dramatic extra-time victory over Spain”. BBC Sport. Accesat în . 
  27. ^ Greg Lea Contributions from Conor Pope (). „Brazil World Cup 2022 squad: Tite names his final qualification squad”. fourfourtwo.com (în engleză). Accesat în . 
  28. ^ „Arsenal star Martinelli receives first Brazil call-up as Neymar returns for upcoming 2022 World Cup qualifiers | Goal.com”. www.goal.com. Accesat în . 
  29. ^ „Internationals: Pepe, Tierney and Odegaard score”. www.arsenal.com (în engleză). Accesat în . 
  30. ^ „Brazil vs. Chile - Football Match Summary - March 24, 2022 - ESPN”. ESPN.com (în engleză). Accesat în . 
  31. ^ „Seleção Brasileira está convocada para a Copa do Mundo FIFA Qatar 2022” (în portugheză). CBF. . Accesat în . 
  32. ^ „Men's Olympic Football Tournament Tokyo 2020”. FIFA. FIFA. Accesat în . 
  33. ^ „Corinthians, Jean Mota e Martinelli dominam premiação do campeonato” [Corinthians, Jean Mota and Martinelli dominate the tournament's awards] (în portugheză). Federação Paulista de Futebol⁠(d). . Accesat în . 
  34. ^ „Corinthians e Santos dominam lista de melhores do Paulistão; veja seleção do campeonato”. ge (în portugheză). Accesat în .