Fusaiolă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Fusaiole şi topoare de bronz găsite în grota Champdamoy (Quincey, Haute-Saône, Franța)

Fusaiola este o piesă în formă de disc, realizată din teracotă[1], lut ars, os, bronz sau piatră, plasată la partea inferioară a fusului, cu scopul de a-i asigura o rotație regulată[2], având funcția de volant.

Pe teritoriul României au fost descoperite fusaiole antice în diverse locuri, cum ar fi Oncești, Maramureș, pe dealul Cetățea[3], Pietroasele, Buzău[4], Cârlomănești, Buzău[5], Agârbiciu, Sibiu, în locul numit în Pădure s-a descoperit o fusaiolă de lut datând, probabil, din epoca fierului, expusă la Muzeul Național Brukenthal[6], Capidava, unde s-a găsit, pe lângă fusaiole, și un fus de lemn carbonizat[7], etc.

Fusaiolele de ceramică, majoritatea de formă bitronconică, sunt prezente în așezările geto-dace pe tot parcursul perioadei cuprinse între sec. V a. Chr.-I p. Chr.

Culturilor bronzului mijlociu de pe teritoriul de azi al României îi aparțin și așa-numitele "Capete de băț", care sunt obiecte de ceramică de diferite forme, asemănătoare fusaiolelor, dar spre deosebire de acestea, nu sunt perforate complet. Diametrul lor variază între 3 și 6 cm. Modul de utilizare al "capetelor de băț" este încă nelămurit. N. Chidioșan este de părere că aceste piese nu sunt fusaiole, el invocând în sprijinul afirmației sale forma rotunjită sau plată a părții opuse găurii și lipsa orificiului complet perforat".[8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CIMEC. Tezaurele terminologice
  2. ^ Dicționar de termeni
  3. ^ Considerații referitoare la prezența dacilor, celților și daco-romanilor în Maramureș (secolele III a. Cr. – IV d.Cr.)
  4. ^ Pietroasele - Studiu istoric
  5. ^ Dr. Mircea Babeș: Dava de la Cârlomănești
  6. ^ Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Ed. Enciclopedică, București, 2002, pg. 1140
  7. ^ Radu Florescu: Bordeiul medio-bizantin de la Capidava și rolul său în viața familiilor de stratiotai
  8. ^ Tipologia "capetelor de băț" aparținând culturilor bronzului mijlociu din România