Sari la conținut

Frederic cel Mic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Frederic cel Mic
Date personale
Născut1273 Modificați la Wikidata
Dresda, Sfântul Imperiu Roman Modificați la Wikidata
Decedat (43 de ani) Modificați la Wikidata
Dresda, Sfântul Imperiu Roman Modificați la Wikidata
PărințiHenric al III-lea de Meissen[1]
Elisabeta de Maltitz[*][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriDietrich de Landsberg
Albert al II-lea de Meissen Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJutta de Schwarzburg-Blankenburg[*] Modificați la Wikidata
CopiiElisabeta de Meissen[*][1] Modificați la Wikidata
Ocupațiemargraf Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurimargraf
Familie nobiliarăCasa de Wettin

Frederic cel Mic, cunoscut și ca Frederic Clem, Frederic Klemme și Frederic de Dresda, (în germană Friedrich der Kleine; n. 1273 – d. 25 aprilie 1316) aparținând Casei de Wettin, a fost stăpânul orașului Dresda. El însuși se intitula margraf al Dresdei.

Frederic a fost fiul cel mai mic al margrafului Henric cel Ilustru și al celei de-a treia soții a sa, Elisabeta de Maltitz.

În 1278 regele romano-german Rudolf I de Habsburg a ridicat la rangul de principi imperiali pe Frederic și pe mama sa pentru a preveni disputele cu fiii din prima căsătorie a tatălui său privind moștenirea.[2]

În același an Frederic a primit moștenirea tatălui său: orașele Dresda, Tharandt, Radeberg și Grossenhain. El se intitula „margraf al Dresdei” deși „Marca de Dresda” în sine nu exista. Astfel titlul său în documente „dominus de Dresden” (domnul Dresdei) a fost schimbat în „marchio de Dresden” (margraf de Dresda).[3] În 1289 Frederic a vrut să-și vândă posesiunile Regatului Boemiei. Totuși acest lucru nu s-a întâmplat datorită opoziției nepotului său, margraful Frederic Tuta. Pe 11 septembrie 1289 acesta a cumpărat respectivele posesiuni cu excepția orașului Dresda pe care unchiul său îl vânduse deja lui Valdemar de Brandenburg.

Frederic a murit pe 25 aprilie 1316 la Dresda și a fost înmormântat în Mănăstirea Altzella. Deoarece Frederic nu a avut urmași pe linie masculină după moartea sa tot ceea ce mai rămăsese din moștenirea paternă a revenit vărului său, Frederic cel Mușcat.

În jurul anului 1305 Frederic s-a căsătorit cu Jutta de Schwarzburg-Blankenburg, care a murit în 1329 și a fost înmormântată în Mănăstirea Ilm.

  1. ^ a b c The Peerage 
  2. ^ „www.von-maltitz.de”. www.von-maltitz.de. Accesat în . 
  3. ^ Kurt-Ulrich Jäschke: Markgraf Friedrich der Freidige und König Heinrich VII. – ein offenes Verhältnis, în: Albrecht Greule: Studien zu Literatur, Sprache und Geschichte in Europa. Wolfgang Haubrichs zum 65. Geburtstag gewidmet, Editura Universității Röhrig, St. Ingbert 2008, ISBN 978-3-86110-436-0, p. 697.
  • Harald Schieckel: Friedrich Clem (der Kleine), în: Neue Deutsche Biographie (NDB), vol. 5, Editura Duncker & Humblot, Berlin 1961, ISBN 3-428-00186-9, p. 504 (versiune online).