Frederic Tuta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Frederic Tuta[1] (n. 1269 – d. 16 august 1291) a fost membru al Casei de Wettin, devenit markgraf de Landsburg de la 1285 până la moarte. De asemenea, începând din 1288, el a fost și markgraf de Luzacia și regent în Meissen.

Viața[modificare | modificare sursă]

Frederic era fiul markgrafului Dietrich de Landsberg. Când acesta a murit în 1285, Frederic și frații săi au împărățit moștenirea, iar el a primit landgrafatul de Landsberg. Când a murit și Henric cel Ilustru, markgraf de Meissen în 1288, Frederic a preluat și marca de Luzacia. Cu toate acestea, fiii lui Henric, Albert al II-lea, Frederic cel Mușcat și Dietrich al IV-lea și-au disputat această moștenire. În 1289, Frederic Tuta a cumpărat o parte din Meissen și teritoriul unui anume Frederic Clem.

Frederic Tuta a murit la 16 august 1291, la vârsta de 22 de ani, în castelul Hirschstein, din cauza consumului de cireșe otrăvitoare. Neavând un moștenitor pe linie masculină, posesiunile sale au fost divizate după moartea sa. Nepoții săi Dietrich al IV-lea și Frederic I au preluat Luzacia, în vreme ce Landsberg a fost vândut markgrafilor de Brandenburg din Casa de Ascania.

Căsătorie și urmași[modificare | modificare sursă]

Frederic Tuta a fost căsătorit cu Ecaterina (d. 1310), fiică a ducelui Henric al XIII-lea de Bavaria. Ei nu au avut decât o fiică: Elisabeta.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Originea și semnificația supranumelui de Tuta sunt neclare și nu sunt consemnate. Este posibil să însemne "cel Gângav".