Frederic al II-lea, Landgraf de Hesse-Homburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Frederic al II-lea

Frederic al II-lea de Hesse-Homburg, în jurul anului 1670
Date personale
PoreclăDer Kleberichte Modificați la Wikidata
Născut30 martie 1633(1633-03-30)
Homburg
Decedat (74 de ani)
Homburg
ÎnmormântatSchloss Bad Homburg[*][[Schloss Bad Homburg (château)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (pneumonie) Modificați la Wikidata
PărințiFrederic I, Landgraf de Hesse-Homburg
Margaret Elisabeth de Leiningen-Westerburg
Frați și suroriAnna Margaret of Hesse-Homburg[*][[Anna Margaret of Hesse-Homburg (Duchess consort of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Wiesenburg)|​]]
George Christian, Landgrave of Hesse-Homburg[*][[George Christian, Landgrave of Hesse-Homburg (Third Landgrave of Hesse-Homburg)|​]]
Wilhelm Christoph[*][[Wilhelm Christoph (German Landgrave)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMargareta Brahe
Louise Elisabeth de Courland
Sofia Sybille de Leiningen-Westerburg
CopiiFriedrich III.[*][[Friedrich III. (General in the Dutch army and Landgrave of Hesse-Homburg (1673-1746))|​]]
Casimir William of Hesse-Homburg[*][[Casimir William of Hesse-Homburg (Prince of Hesse-Homburg (1690-1726))|​]]
Charlotte of Hesse-Homburg[*][[Charlotte of Hesse-Homburg (German noble)|​]]
Hedwig Luise of Hesse-Homburg[*][[Hedwig Luise of Hesse-Homburg ((1675-1760))|​]]
Langravine Eleonore Margarete of Hesse-Homburg[*][[Langravine Eleonore Margarete of Hesse-Homburg ((1679-1763))|​]]
Prince Philipp of Hesse-Homburg[*][[Prince Philipp of Hesse-Homburg ((1676-1703))|​]]
Wilhelmine Marie of Hessen-Homburg[*][[Wilhelmine Marie of Hessen-Homburg (Countess of Aldenburg)|​]][1]
Elisabeth Juliana Franziska von Hessen-Homburg[*][[Elisabeth Juliana Franziska von Hessen-Homburg (Princess consort of Nassau-Siegen (1681-1707))|​]][1]
Ludwig Georg von Hessen-Homburg[*][[Ludwig Georg von Hessen-Homburg (10 Jan 1693 - 1 Mar 1728)|​]][2] Modificați la Wikidata
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Hesse
Landgraf de Hesse-Homburg
Domnie1680–1708
PredecesorFrederic I
SuccesorFrederic al III-lea

Frederic al II-lea de Hesse-Homburg (germană Friedrich II. von Hessen-Homburg), cunoscut drept Prinț de Homburg (30 martie 163324 ianuarie 1708) a fost Landgraf de Hesse-Homburg. De asemenea, el a fost un experimentat și de succes general al coroanelor Suediei și Brandenburg.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Frederic s-a născut la Homburg (actualul Bad Homburg vor der Höhe), și a fost al șaptelea și cel mai mic copil al Landgrafului Frederic I de Hesse-Homburg, care a murit în 1638, lăsându-și copii în grija mamei lor, Margaret Elisabeth de Leiningen-Westerburg.

La dorința mamei sale, Frederic a fost educat de profesori particulari împreună cu fiii vărului său, Georg al II-lea, Landgraf de Hesse-Darmstadt, la Marburg. În 1648 el și-a rupt piciorul și și-a petrecut convalescența la Bad Pfäfers.

Când mareșalul Henri de la Tour d'Auvergne, Viconte de Turenne a apărut în imediata apropiere, Frederic a fost trimis de mama sa să poarte negocieri pentru siguranța Homburg. Turenne a găsit prințul atât de cuceritor încât a vrut să-l ia imediat în armata sa și să plătească pentru educația lui militară. Mama lui Frederic s-a opus.

La vârsta de 16 ani el a făcut Marele Tur prin Italia și Franța apoi a devenit student la Universitatea din Geneva, deși el nu a urmat un curs real academic: a învățat dans, călărie și scrimă, și și-a îmbunătățit cunoștințele limbii franceze.

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

Cum frații lui mai mari îl precedau în linia de succesiune, el s-a decis pentru o carieră militară și în 1654 a devenit colonel în armata regelui Carol al X-lea al Suediei.

Frederic al II-lea de Hesse-Homburg: bust de Andreas Schlüter.

În 1659 în timpul asaltului asupra Copenhaga Frederic a fost atât de grav rănit încât piciorul inferior drept a trebuit să fie amputat. El a fost promovat la rangul de general-maior (Generalmajor) și de atunci a avut un picior de lemn. Frederic a fost ales de regele Carol al X-lea ca Statthalter în Livonia, însă după moartea regelui lucrurile s-au schimbat în mod considerabil, iar Frederic a părăsit serviciul suedez în 1661.

În același an el s-a căsătorit cu Margareta Brahe, o văduvă bogată suedeză, doamnă de onoare a reginei Suediei, care era cu 30 de ani mai în vârstă decât el. Căsătoria a provocat un scandal, iar cuplul a trebuit să părăsească Suedia. Margareta Brahe a murit după opt ani, în 1669. Cu averea ei el a cumpărat moșii în Brandenburg și a devenit un prieten al Electorului Friedrich Wilhelm I de Brandenburg. În 1670 Frederic s-a recăsătorit cu nepoata Electorului, Prințesa Luise Elisabeth von Kurland, după ce s-a convertit de la luteranism la biserica reformată și a intrat în serviciul Brandenburg ca general. În 1672 el a primit comanda tuturor forțelor din Brandenburg.

În 1672 și 1674 a luptat în Războiul olandez. În calitate de comandant al cavaleriei Brandenburg, în timpul invaziei suedeze, la 28 iunie 1675 în Bătălia de la Fehrbellin, el a atacat armata suedeză fără ordin de a face acest lucru, producându-le pierderi grele. Această mișcare a contribuit în mod decisiv la victoria Brandenburg dar și la nemulțumirea Electorului. Acest eveniment istoric l-a inspirat în 1809 pe dramaturgul Heinrich von Kleist la redactarea piesei sale Prințul de Hombourg, al cărui erou, Prințul Frederic, are asemănări cu personajul istoric.

În anii 1676-1678, el a participat la campaniile din Pomerania și Prusia și a negociat, în numele Electorul de Brandenburg, Tratatul de la Saint-Germain din 1679.

Landgraf de Hesse-Homburg[modificare | modificare sursă]

În 1681, după decesul fratelui său Wilhelm Christoph, Frederic a preluat guvernarea teritoriului Hesse-Hombourg și a domnit sub numele de Frederic al II-lea.

În 1690 soția sa a murit după ce i-a dăruit 12 copii. La vârsta de 59 de ani, Frederic s-a căsătorit a treia oară: cu văduva Sofia Sybille von Leiningen-Westerburg, o rudă a familiei mamei sale, care i-a mai dăruit încă trei copii.

Frederic a murit în 1708 la Homburg, aparent de pneumonie, după o ultimă călătorie la Leipzig pentru a-l întâlni pe regele Carol al XII-lea al Suediei.

Copii[modificare | modificare sursă]

Frederic al II-lea s-a căsătorit de trei ori: în 1661 cu contesa Margareta Brahe (1603–1669); în 1670 cu Prințesa Louise Elisabeth de Courland (1646–1690); și în 1691 cu contesa Sofia Sybille de Leiningen-Westerburg (1656–1724).

Copii cu Louise Elisabeth de Courland:

Copii cu Sofia Sybille de Leiningen-Westerburg:

  • Ludwig Georg (1693–1728); s-a căsătorit în 1710 cu contesa Christine de Limpurg-Sontheim (1683–1746)
  • Friederike Sophie (1693–1694)
  • Leopold (n./d. 1695)
  1. ^ a b The Peerage 
  2. ^ Genealogics