Dietrich al III-lea de Luzacia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Dietrich al III-lea (sau Theodoric, numit și Diezmann) (n. cca. 1260 – d. probabil în 10 decembrie 1307, Leipzig) a fost membru al Casei de Wettin, devenit markgraf de Luzacia între 1291 și 1303. El a mai fost markgraf de Osterland de la 1291 până la moarte și landgraf de Thuringia, ca Dietrich I, de la 1298 până la moarte.

Viața[modificare | modificare sursă]

Dietrich era cel de al treilea fiu al markgrafului Albert al II-lea de Meissen cu soția sa, Margareta de Sicilia din familia Hohenstaufen.

După fuga mamei sale din Wartburg din 1270, cauzată de faptul că soțul ei se îndrăgostise de Cunigunda de Eisenberg, Dietrich și fratele său mai mare Frederic au fost crescuți de către unchiul lor, markgraful Dietrich de Landsberg. După ce Dietrich și Frederic au ajuns la vârsta maturității, ei împreună cu fratele lor mai mare Henric de Pleissnerland au purtat un război împotriva tatălui lor, care își dorea ca un alt fiu al său, Apitz, rezultat din a a doua sa căsătorie, cu Cunigunda, să moștenească landgrafatul de Thuringia.

Prima posesiune a lui Dietrich a fost Pleissnerland. După moartea markgrafului Henric al III-lea de Meissen din 1288, Dietrich a moștenit Marca de Luzacia, iar după moartea lui Frederic Tuta din 1291, a preluat și Osterland.

În 1301, arhiepiscopul Burchard al II-lea de Magdeburg i-a vândut lui Dietrich castelele din Droyßig și Burgwerben pentru suma de 2.000 de mărci de argint de Stendal, cu posibilitatea de a le recupera ulterior. Burchard nu s-a folosit de această opțiune; mai mult, el i-a vândut lui Dietrich și castelul și orașul Spremberg.

În 1303, Dietrich a vândut Luzacia către markgraful de Brandenburg din Casa de Ascania.

Adolf de Nassau, rege al romanilor, l-a deposedat pe Dietrich de stăpânirile moștenite. După îndepărtarea lui Adolf, Dietrich a fost restaurat. În 1307, regele Albert de Habsburg a invadat Osterland cu o puternică armată. Dietrich și Frederic i-au înarmat pe civili și pe țărani și cu ajutorul cavalerilor din Ducatul de Braunschweig-Lüneburg, ei l-au înfrânt pe Albert în bătălia de la Lucka din 31 mai 1307.

Dietrich a murit în decembrie 1307 în Leipzig. Potrivit tradiției ulterioare, el ar fi fost asasinat în 24 sau 25 decembrie de către un anume Filip de Nassau în biserica Sfântului Toma din Leipzig. Cu toate acestea, este mai probabil ca el să fi murit din cauze naturale în 10 decembrie.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Dietrich s-a căsătorit în 1295 cu Jutta, fiicăa contelui Berthold al VIII-lea de Henneberg. Din căsătorie nu au rezultat copii.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bernd Kaufmann, Der Verleumdete. Die Geschichte des Landgrafen Albrecht II. von Thüringen, vol. 1: Margareta, BKP-Verlag GmbH, Zweibrücken, 2009, ISBN 978-3-9813424-0-6
  • Bernd Kaufmann, Der Verleumdete. Die Geschichte des Landgrafen Albrecht II. von Thüringen, vol. 2: Krieg der Söhne", BKP Verlag GmbH, Zweibrücken, 2011, ISBN 978-3-9813424-3-7

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dietrich