Sari la conținut

Francisco Alonso

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Francisco Alonso
Date personale
Nume la naștereFrancisco Alonso López Corral Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Granada, Andaluzia, Spania Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania Modificați la Wikidata
Înmormântatcementerio de La Almudena[*][[cementerio de La Almudena (cemetery in Madrid)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea din Granada[*]  Modificați la Wikidata
Gen muzicaloperă
Zarzuela  Modificați la Wikidata
Prezență online

Francisco Alonso López (n. , Granada, Andaluzia, Spania – d. , Madrid, Noua Castilie⁠(d), Spania) a fost un compozitor spaniol. Muzica lui Alonso este amuzantă, veselă, cu o melodie ușoară și un accent popular. S-a remarcat în pasodobleuri și chotisuri.

Mama și tatăl său au murit în 1905, respectiv 1908, iar Franciscol Alonso a decis să se mute la Madrid pentru a se concentra pe creația lirică,

În 1913 a lansat prima sa lucrare de succes El bueno de Guzmán împreună cu libretistul și compozitorul Enrique García Álvarez⁠(d).

Caricatură de {{Ill-wd|Q2882735|3=Tovar}} într-o serie de La Novela Teatral (1922)

A trebuit să aștepte până în 1916 pentru primul său succes cu adevărat mare cu revista Música, luz y alegría. În 1918 a lansat în premieră fantezia comic-lirică De Madrid al Infierno, cu chotisul Oye Nicanora. El a dat dovadă de o mai mare maturitate în aranjamentele sale orchestrale în lucrarea sa din 1919 Las corsarias care a obținut un mare succes și popularitate.

În 1924 a înregistrat o serie de succesei, începând cu La linda tapada, urmată de La bejarana În această perioadă a fost inspirat mai ales din folclorul diferitelor regiuni ale Spaniei în același an a prezentat premiera La calesera într-o atmosferă madrilenă urmat de La parranda, cu o atmosferă murciană, și La picarona (1931), cu un mediu segovian.

În 1931 a înregistrat cel mai mare succes în domeniul revistei cu Las Leandras, scris special pentru vedeta Celia Gámez.

După Războiul Civil, publicul nu mai era atras de zarzuele, deși Alonso a mai prezzentat câteva cum ar fi Manuelita Rosas și La zapaterita, De aceea, composzitorul s-a îndreptat spre operete și comedii muzicale

A murit la Madrid în 1948,

Revuste și comedii muzicale

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ a b Francisco Alonso, Gran Enciclopèdia Catalana 
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Francisco Alonso López, Diccionario biográfico español, accesat în  
  • Alonso, Celsa. Francisco Alonso : otra cara de la modernidad. Madrid, Instituto Complutense de Ciencias Musicales, 2014.
  • Casares, Emilio. (ed.) Diccionario de la zarzuela. España e Hispanoamérica. 2 vols. Madrid, Instituto Complutense de Ciencias Musicales, 2006