Paso doble

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Paso doble sau pasodoble (sp. „doi pași”) este un dans tradițional spaniol în metru binar, acompaniat de o muzică în caracter de marș. Dansul sugerează prin mișcări și muzica specifică o coride, lupta cu taurul în arenă: în vreme ce dansatorul joacă rolul toreadorul, mișcările partenerei sale duc cu gândul la unduirea capei în mâinile acestuia.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Coregrafia este de regulă legată de structura melodică a dansului gitan España Cañí, construit din trei secțiuni muzicale, toate trei în crescendo. Trecerea dintre două astfel de secțiuni este ușor de remarcat datorită pozelor spectaculoase realizate de către dansatori, fapt care contribuie la grandoarea dansului.

Pulsația este notată în măsura de 2-4 time signature.JPG sau 6-8 time signature.JPG, cu un tempo de 120-124 de bătăi pe minut. Pașii se succed pe fiecare bătaie (pătrime în 2-4 time signature.JPG sau grup de trei optimi în 6-8 time signature.JPG).

Paso Doble în cultura de masă[modificare | modificare sursă]

În 1986, regizorul polonez Zdzislaw Stys a realizat la Łódź un scurt-metraj de comedie numit Passo doble. În distribuție figurează actorul Andrzej Dec.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]