Francesco Illy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Francesco Illy (în limba maghiară: Illy Ferenc, născut în 1892, Timișoara, Austro-Ungaria -acum în România- decedat în 1956, Trieste, Italia) a fost un contabil financiar maghiar, contabil și inventator de mașini de cafea. Illy a fost crescut în Timișoara, unde a studiat economia. După școala secundară s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru două companii mari din Transilvania. La vârsta de 22 de ani el a fost recrutat în armata austro-ungară, și a luptat din 1914 pe aproape fiecare front din Primul Război Mondial, participând inclusiv la Bătălia de la Krasnik și Bătăliile de la Isonzo.

După război, el a rămas cu sora sa la Trieste, unde s-a căsătorit ulterior cu o localnică. A lucrat cu companii care se ocupau cu vânzarea de cacao și torefiere. El a inventat mai târziu metoda sa proprie pentru menținerea calității cafelei proaspăt prăjite, cutiile cu cafea depresurizate (în vid), putând astfel livra cafea și în alte locații, în loc să o prăjească la fața locului. El a format un parteneriat cu producătorii locali de cafea Hausbrandt.

În 1933 Illy a fondat Illycaffè,[1] care a inventat primul aparat automat de cafea, înlocuind apa presurizată cu abur. Illetta (numele aparatului automat de cafea) a devenit predecesorul aparatului de cafea espresso de astăzi.[2] Fiul său, chimistul alimentar Ernesto Illy (1925-2008), a preluat conducerea companiei de cafea, care este la ora actuală la cea de-a treia generație Illy.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]