Format:Pagina principală/Articol de calitate/52

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Anna Ahmatova (rusă: Анна Ахматова), cu numele real Anna Andreevna Gorenko (rusă: Анна Андреевна Горенко) (n. 23 iunie - stil vechi 11 iunie - 1889 la Bolșoi Fontan lângă Odessa - d. 5 martie 1966) la Domodedovo, lângă Moscova este considerată cea mai mare poetă rusă. Tatăl ei, Andrei Antonovici Gorenko era inginer mecanic în flota Mării Negre. După un an, familia se mută la Țarskoe Selo, unde viitoarea poetă își va petrece copilăria până la vârsta de 16 ani. Ambianța locului se va reflecta în lirica ei de mai târziu. În autobiografia sa, poeta nota:

Primele mele impresii din viață sunt de la Țarskoe Selo. Îmi amintesc de mărețele parcuri verzi, de islazul, unde mă ducea doica, de hipodrom, de gara veche și de atâtea altele pe care le-am descris mai târziu în "Odă pentru Țarskoe Selo"

Se pare că tinerețea ei nu a fost foarte fericită. Andrei Gorenko și-a abandonat familia în 1895, când poeta avea 16 ani. Primele versuri le-a scris la vârsta de 11 ani, inspirate de scriitorii ei preferați la acea vârstă, Jean Racine, Aleksandr Pușkin și Evgeni Baratînski. Cu acest prilej și-a luat pseudonimul Ahmatova, pentru a-l îmbuna pe tatăl ei, care considera că o "poetă decadentă" ar putea constitui o dezonoare pentru familie. Numele era cel al unei străbunici a poetei, Praskova Fedoseevna Ahmatova, decedată în 1837. După tată, Praskova Ahmatova se trăgea dintr-o veche familie nobilă, care își putea trasa ascendența până în secolul al XVI-lea, iar după mamă se trăgea din familia de cneji tătari Ceagadaev.

continuare >>>
Articole anterioare: Brașov, Timișoara, Tâmpa