Format:Pagina principală/Articol de calitate/49

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa Sfatului, noaptea

Brașov /brä'∫ov/ (în germană Kronstadt, maghiară Brassó, latină Corona; de asemenea pe hărțile vechi trecut Cron∫tadt sau Braßov) este reședința și cel mai mare municipiu al județului Brașov, România. Deține titlul de oraș-martir. Potrivit recensământului din 2002, are o populație de 283.901 locuitori. Stațiunea de iarnă Poiana Brașov se află la 12 km distanță de centrul municipiului, dispunând de o infrastructură dezvoltată pentru practicarea sporturilor de iarnă. Patronul orașului este considerată a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se află pe unul dintre contraforții Bisericii Negre, îndreptat spre Casa Sfatului, având stema Brașovului sculptată dedesubt în relief.

Brașovul este cunoscut și datorită Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”, ce se ține aproape în fiecare an în centrul orașului. Acesta a avut pe scena sa nume celebre precum Tom Jones, Ray Charles, P!nk sau Christina Aguilera.

Municipiul Brașov a reprezentat, de secole, unul dintre cele mai importante, puternice și înfloritoare orașe din zonă. Datorită poziției geografice privilegiate și a infrastructurii sale de astăzi, el permite dezvoltarea multor activități economice și culturale.