Five Points, Manhattan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Five Points
—  cartier  —
Five Points
Five Points
Five Points (SUA)
Poziția geografică în Statele Unite ale Americii
Coordonate: 40°42′52″N 74°00′01″W

ȚarăFlag of the United States.svg SUA
Stat al SUAFlag of New York.svg New York

Prezență online
Intersecția Five Points pictată de George Catlin în 1872; clădirea triunghiulară din centru se află pe locul a ceea ce va deveni cunoscut drept „Paradise Square”, Anthony Street este către dreapta, Cross Street pe stânga și Orange Street care merge de la stânga la dreapta în fundal

Five Points a fost un cartier în Manhattanul central inferior în New York City. Cartierul a fost în general definit ca fiind limitat de Centre Street în vest, The Bowery în est, Canal Street în nord și Park Row în sud. Fostul cartier cunoscut sub numele de Five Points este acum împărțit de Centrul Civic; o zonă a orașului, unde sunt construite clădiri administrative statale și federale, pe partea de vest și de sud și Chinatown la vest și nord.

Istoric, descriere[modificare | modificare sursă]

Numele Five Points a fost derivat de la intersecția a cinci străzi, creat de Orange Street (acum Baxter) și Cross Street (acum Mosco); de la această intersecție Anthony Street (acum Worth), a început și a mers în direcția nord-vest, creând un triunghiular creând astfel al cincilea „punct”. La vest de „punct” trecea de la nord la sud Little Water Street (care numai există), creând un triunghi, care va deveni cunoscut ca Paradise Square sau Paradise Park.

Five Points a devenit cunoscută internațional pentru că a fost mai bine de 70 de ani o mahala în care criminalitatea și bolile erau în floare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Five Points
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Five Points, Manhattan
40°42′52″N 74°00′01″V