Greenwich Village

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
intersecţie în cartierul Greenwich Village

Greenwich Village, sau simplu the Village este un cartier din Manhattan, New York City.

Greenwich Village a fost cunoscut în ultimele 5-6 decenii ca un „rai” al artiștilor americani, ca o capitală boemă a mișcării LGBT, ca locul de naștere al mișcărilor generației Beat și a contraculturii anilor 1960.

Groenwijck, unul din numele satului din neerlandeză înseamnă Districtul Verde a fost anglizat ca Greenwich.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Este numit după Greenwich, Londra. În secolul XVI nativii americani îi spuneau Sapokanikan ("câmpul de tutun"). În anii 1630 zona a fost cucerită de olandezi, care l-au numit Noortwyck. În 1664 englezii cuceresc așezarea New Amsterdam (actualul New York City), iar Greenwich Village va fi administrat separat de Manhattan. Este menționat în documente pentru prima oară în 1713, sub numele de Grin'wich. În 1822, în urma unei epidemii în New York, mulți rezidenți au migrat aici.

Rezidenți notabili[modificare | modificare sursă]

Printre rezidenții orașului se numără muzicienii Jimi Hendrix, Bob Dylan și Simon and Garfunkel, actrița Uma Thurman, scriitorul Edward Estlin Cummings și fiica președintelui George W. Bush, Barbara Pierce Bush.

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ NYPL Map Division, Greenwich Village”. Nyplmaps.tumblr.com. 25 ianuarie 2014. http://nyplmaps.tumblr.com/post/31144667834/greenwich-village-sapokanikan-noortwijck. Accesat la 27 ianuarie 2015. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]