Sari la conținut

Fire (cântec de Meduza, OneRepublic și Leony)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Fire (cântec de Meduza, OneRepublic și Leony)
Copertă nedisponibilă
de Meduza[*]  Modificați la Wikidata
Lansare  Modificați la Wikidata
Casă de discuriIsland Records
Virgin Records  Modificați la Wikidata
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata

Fire (Official UEFA Euro 2024 Song)”, sau pur și simplu „Fire”, este o piesă a trio-ului italian electronic Meduza, formația americană OneRepublic și cântăreața germană Leony. A fost lansată pe 10 mai 2024 prin Island, Virgin și Cross Records. Piesa a fost lansată ca imn oficial al turneului UEFA Euro 2024.[1][2] Inițial, piesa urma să includă și cântăreața germană Kim Petras,[3] dar în martie s-a anunțat că aceasta s-a retras din producție din cauza problemelor de program și a fost înlocuită cu Leony.[4] Piesa a fost interpretată live de toți cei trei artiști la ceremonia de închidere a turneului.[1] Piesa este inclusă și pe ediția deluxe a celui de-al șaselea album de studio al lui OneRepublic, Artificial Paradise.

Context și compoziție

[modificare | modificare sursă]

„Fire” a fost scrisă de Meduza, solistul OneRepublic, Ryan Tedder, și Leony, și produsă de Meduza. Ei au descris piesa într-o declarație către UEFA:[5]

„Acum mai mult ca niciodată, puterea muzicii de a ne uni este de necontestat. Ca fani uriași ai fotbalului, suntem încântați să combinăm pasiunea noastră pentru joc cu muzica noastră pentru UEFA Euro 2024.”
—Meduza

Piesa a fost auzită pentru prima dată ca instrumental într-o postare pe rețelele sociale de la UEFA Euro 2024, care număra în jos o sută de zile până la începerea turneului.[6] Pe 24 martie, a fost dezvăluit un videoclip cu fotografii scurse de la o ședință foto și mici fragmente.[7] A fost anunțat oficial de Meduza pe 18 aprilie.[8] A fost interpretat live pentru prima dată la Drumsheds din Londra, Anglia, pe 27 aprilie. [9] Atât OneRepublic, cât și Leony au început să promoveze piesa, pe măsură ce data lansării se apropia.[10][11]

După lansarea piesei, a fost creat hashtag-ul #lightyourfire pentru a le oferi fanilor șansa de a câștiga bilete la finală.[5]

Videoclipul pentru „Fire” a fost lansat pe 24 mai 2024 și a fost regizat de Kevin Ferstl.[12] Videoclipul prezintă clipuri cu copii jucând fotbal, jucători de la turneele anterioare jucând și oameni urmărind turneul la televizor. Există, de asemenea, clipuri cu Tedder cântând de pe un acoperiș și Leony cântând pe scaune, iar Meduza stând pe terenul Stadionului Olimpic din Berlin, Germania, unde se va juca meciul final.

  1. ^ a b UEFA.com (). „Meduza, OneRepublic and Leony release UEFA EURO 2024 official song FIRE”. UEFA.com (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ „What is the Euro 2024 song?”. World Soccer Talk (în engleză). . Accesat în . 
  3. ^ UEFA.com (). „Meduza, OneRepublic and Kim Petras announced as UEFA EURO 2024's official music artists | UEFA EURO 2024”. UEFA.com (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ „Meduza, OneRepublic and Kim Petras announced as UEFA EURO 2024's official music artists | UEFA EURO 2024”. UEFA.com (în engleză). . Accesat în . on 20 March 2024 it was announced that due to unforeseen scheduling issues Kim Petras could no longer be part of the production of the official UEFA EURO 2024 song. Instead, German singer and songwriter Leony was announced as an official UEFA EURO 2024 music artist, who together with Italian producers Meduza and American pop-rock trailblazers OneRepublic will perform the official tournament song. 
  5. ^ a b UEFA.com (). „Meduza, OneRepublic and Leony release UEFA EURO 2024 official song FIRE”. UEFA.com (în engleză). Accesat în . UEFA.com (10 May 2024). "Meduza, OneRepublic and Leony release UEFA EURO 2024 official song FIRE". UEFA.com. Retrieved 24 June 2024.
  6. ^ „100 days to go until #EURO2024! 🙌”. Twitter. . Accesat în . 
  7. ^ „Instagram”. www.instagram.com. Accesat în . 
  8. ^ „FIRE 🔥 The official @EURO2024FRA anthem is out May 10th. With @OneRepublic, Ryan Tedder, Leony. Make sure to pre-save now. ❤️”. Twitter. . Accesat în . 
  9. ^ MEDUZA live @ Drumsheds (London, 2024). 8 mai 2024. https://www.youtube.com/watch?v=SxnolXG9eKw. 
  10. ^ "FIRE." @EURO2024 ANTHEM. OUT TOMORROW”. Twitter. . Accesat în . 
  11. ^ One week till FIRE is out 🔥♥️ @Meduzamusic @OneRepublic 🫶🏼⚽️. https://www.youtube.com/shorts/zyH6OTa2UiA. 
  12. ^ .