Sari la conținut

Festus Hommius

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

S-a născut în 10 februarie 1576 și a murit în 5 iulie 1642. Este un personaj necunoscut în lumea reformată deși contribuția lui este vitală pentru formularea "doctrinelor harului".

Festus Hommius a fost unul dintre cei mai puternici adepți ai lui Gomarus - profesorul din Leiden care a condamnat vehement și constant teologia lui Arminius.

Nu se știe exact cine a format acrostihul TULIP dar cu siguranță el a avut la bază cele șapte teze ale lui Festus Hommius. O simplă comparație poate confirma acest lucru.

Arminius moare în anul 1609. În anul următor, în 1610, urmașii și adepții lui Arminius scriu cinci teze ca o formă de protest împotriva a cinci doctrine susținute de biserica reformată în Mărturisirea de credință Belgiană.

Contra – protestul a fost scris în 1611 de Festus Hommius. El a fost liderul contra-remonstranțior. Acest document conține șapte teze prin care Hommius a apărat Confesiunea Belgiană împotriva criticilor teologice ale ucenicilor lui Arminius (adică cele cinci teze ale arminienilor).