Festivalul Internațional de Film de la Valladolid

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Festivalul Internațional de Film de la Valladolid

Exteriorul Teatro Calderón în timpul celei de-a 67-a ediții (2022)
LocValladolid
Spania Spania Spania  Modificați la Wikidata
Categoriefilme de lung metraj
Data fondării1956
PremiiEspiga de Oro
Lunaoctombrie  Modificați la Wikidata
Adresă web{{URL|example.com|optional display text}}
Clacheta de la SEMINCI la intrarea în Teatre Calderón.

Festivalul Internațional de Film de la Valladolid (în spaniolă Semana Internacional de Cine de Valladolid, în română Săptămâna Internațională a Filmului din Valladolid), cunoscută și sub acronimul Seminci sau la nivel internațional sub denumirea de Valladolid International Film Festival, este un festival de film care are loc anual în orașul Valladolid din 1956.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Festivalul a luat ființă la 20 martie 1956 cu denumirea de Semana de Cine Religioso de Valladolid, în cadrul sărbătorilor de Săptămâna Mare, considerând cinematograful ca mijloc de transmitere a valorilor morale catolice.[1]

Având în vedere numărul limitat de filme cu tematică religioasă disponibile, în 1960 evenimentul și-a schimbat numele în Semana Internacional de Cine Religioso y de Valores Humanos și a deschis programul pentru filme serioase cu teme sociale. În 1973, caracteristica religioasă a festivalului a fost abandonată, adoptând denumirea definitivă de Semana Internacional de Cine de Valladolid.[1]

Filme[modificare | modificare sursă]

Câteva filme notabile care au fost proiectate la Seminci sunt A șaptea pecete în 1960 și Izvorul fecioarei în 1961 (ambele de Ingmar Bergman), Copilul sălbatic (de François Truffaut) în 1970, Portocala mecanică (de Stanley Kubrick) în 1975, Prima pagină (de Billy Wilder) în 1975, Drumul spre Sugarland (de Steven Spielberg) în 1975, Zbor deasupra unui cuib de cuci (de Milos Forman) în 1976, Thelma și Louise (de Ridley Scott) în 1991, My Name is Joe (de Ken Loach) în 1998.

Secțiuni[modificare | modificare sursă]

Edițiile recente ale Seminci sunt formate din secțiunile oficiale (cinematografie actuală, cu lungmetraje și scurtmetraje care pot intra sau nu în competiție), Loc de întâlnire (cinema de ficțiune care se remarcă prin tema sau stilul său), timp istoric (documentar, cinema despre momente sau procese istorice), Castilia și León pe scurt (lucrări regizate de castellano-leonezi sau filmate în acea comunitate), Castilia și León pe larg și cicluri despre cineaști, genuri, stiluri, școli și cinematografie națională.

Teatrul Calderón este locul principal al evenimentului și găzduiește ceremoniile de deschidere, de închidere și de premiere, precum și mai multe proiecții ale secțiunii oficiale. Restul proiecțiilor și secțiunilor au loc în diferite cinematografe și teatre din oraș.

Premii[modificare | modificare sursă]

Espiga de oro trofeul maxim de la Seminci

Primele două ediții ale Seminci (1956 și 1957) au fost necompetitive, în timp ce în 1958 a fost introdus premiul Don Bosco, însoțit de Mențiune specială, care în anul următor au fost înlocuite, de premiul Lábaro și premiul Ciudad de Valladolid. În următoarele două ediții au fost introduse alte premii, Espiga și San Gregorio.

Ediții[modificare | modificare sursă]

Pentru o listă cu filmele câștigătoare ale premiului Spicul de Aur în fiecare ediție vedeți Espiga de Oro.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Seminci - Historia del festival” (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Festivalul Internațional de Film de la Valladolid la Wikimedia Commons