FLOPS

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

În informatică (știința calculatoarelor), FLOPS (scris și flops sau flop/s) este un acronim ce provine de la expresia engleză floating point operations per second (tradus: operații în virgulă mobilă pe secundă). FLOPS reprezintă o unitate de măsură a puterii (= a vitezei) de calcul a unui calculator sau sistem de calcul, măsurând numărul maxim de operații în virgulă mobilă, (de regulă adunări și înmulțiri), ce sunt executate pe secundă. Unitatea FLOPS își găsește folosul mai ales în domeniul calculelor științifice, la care calculul în virgulă mobilă este frecvent folosit. FLOPS nu este unitate SI, dar poate fi apreciat ca o unitate de măsură având mărimea 1/s.

Deoarece forma este un acronim și S-ul din final înseamnă „secundă”, FLOPS este (în engleză) atât formă de singular, cât și de plural. FLOPS nu măsoară doar viteza de calcul a procesorului, ci a întregii arhitecturi a calculatorului (sistemului de calcul) în cauză: procesor + memorie centrală + bus (magistrale de date și instrucțiuni) + compilator.

Un calculator obișnuit de tip PC atinge performanțe (viteze de calcul) mici la operațiile în virgulă mobilă. Altfel spus, operațiile în virgulă mobilă durează mai mult decât cele echivalente executate în virgulă fixă. Un timp de răspuns de sub 0,1 secunde este perceput de către un operator (observator) uman totuși ca răspuns instantaneu[1].

Supercalculatorul NEC SX-9 a fost multă vreme cel mai rapid calculator de tip paralel, depășind 100 gigaFLOPS pentru fiecare nucleu de procesor. Supercalculatorul IBM de tip Blue Gene/P este proiectat să opereze la 3 petaFLOPS.[2] IBM Roadrunner a fost primul supercalculator care a atins o viteză permanentă de un petaFLOPS.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „Response Times: The Three Important Limits” (HTML). Jakob Nielsen. Accesat în . 
  2. ^ en IBM Press Release (). „IBM Triples Performance of World's Fastest, Most Energy-Efficient Supercomputer” (HTML). IBM. Accesat în . 
  3. ^ en „Military supercomputer sets record - CNET News.com”.