Sari la conținut

Explozia de la Mihăilești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Explozia de la Mihăileşti)

Explozia de la Mihăilești este denumirea generică sub care este cunoscut unul din cele mai grave accidente produse pe șoselele din România.

Desfășurarea evenimentului

[modificare | modificare sursă]
Monumentul de la Mihăileşti ridicat în 2007 în memoria victimelor

Pe data de 24 mai 2004, la ora 5:50 în comuna Mihăilești, județul Buzău, pe DN2 (segment din drumul european E85), la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu.

Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți (dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai postului TV Antena 1) și 13 răniți grav.[1]

Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri[2] s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.

Cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu, Ionel Ionuț Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL și Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova au fost condamnați la câte patru ani de închisoare[3].

  1. ^ „7 ani de la tragedia de la Mihailesti”. Jurnalul de Buzău. . 
  2. ^ Buzău - știri locale
  3. ^ Închisoare pentru vinovații de la Mihăilești, 3 martie 2008, Roxana Dumitru, evz.ro, accesat la 17 decembrie 2011

Legături externe

[modificare | modificare sursă]