Exaugustus Boioannes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Exaugustus Boioannes
Date personale
Decedatsecolul al XI-lea Modificați la Wikidata
PărințiVasile Boioannes Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata

Exaugustus Boiοannes (în limba italiană: Exaugusto Bugiano), fiul celebrului general bizantin Vasile Boioannes, a fost catepan bizantin de Italia, din anul 1041[1] până în 1042[2].

Exaugustus Boioannes l-a înlocuit la conducerea catepanatului pe Mihail Doukeianos, după ce acesta a căzut în dizgrație după înfrângerea de la Montemaggiore (în regiunea Foggia) din data de 4 mai. Boioannes nu a avut la dispoziție susținerea financiară și militară de care se bucurase predecesorul său. Astfel, el a sosit în Italia pentru a lupta împotriva răsculaților din aici doar cu un contingent de mercenari varegi. Boioannes a hotărît să încerce să îi izoleze pe răsculații longobarzi în Melfi, așezându-și tabăra în apropiere de Montepeloso.

Potrivit cronicarului Guglielmo de Apulia, înaintea bătăliei cu rpsculații, Exaugustus ar fi ținut trupelor bizantine un discurs îmbărbător. Cu toate acestea, normanzii au ieșit din Melfi și s-au încartiruit pe Monte Siricolo, lângă Montepeloso. Ei au capturat un convoi de provizii și alimente destinat grecilor și au forțat începerea confruntării. În final, Boioannes a fost înfrânt și capturat la 3 septembrie 1041. Nefiind decât simpli mercenari, normanzii l-au predat pe comandantul bizantin conducătorului longobard Atenulf al IV-lea de Benevento, care l-a închis în Benevento. Acesta din urmă a acceptat primirea unei mari sume de bani pentru eliberarea catepanului și imediat și-a însușit întreaga sumă de răscumpărare. Boioannes a fost eliberat, însă deja își pierduse funcția de comandant militar.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ferdinand Chalandon, Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile. Paris, 1907, p. 99. Cronicile lui Amato de Montecassino, Ioan Skylitzes, ca și anonima Annales Barenses stabilesc anul 1041 pentru sosirea lui Exaugustus în Italia, însă Lupus Protospatarul o plasează în 1042. În datarea sa, Lupus începe anul calendaristic cu luna septembrie, astfel că Boioannes ar fi ajuns în Italia pe parcursul acelei luni sau imediat ulterior.
  2. ^ El a fost eliberat din captivitate în februarie 1042, moment în care a fost înlocuit cu Synodianos.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]