Euphorion (revistă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Euphorion
Primul număr  Modificați la Wikidata
Limbălimba germană
mai multe limbi[*][1]  Modificați la Wikidata
ISSN0014-2328
Prezență online
Site webhttp://www.winter-verlag.de/en/programm/zeitschriften/euphorion/  Modificați la Wikidata

Euphorion este o revistă științifică de istoria literaturii germane. Ea este publicată de Universitätsverlag Winter, avându-l în prezent ca editor pe Wolfgang Adam. Titlul publicației provine din piesa de teatru Faust. Der Tragödie zweiter Teil a lui Johann Wolfgang von Goethe, în care Euphorion era fiul Elenei din Troia și al lui Faust, și reprezintă o combinație între mitologia antică și tradiția germanică.Euphorion este un jurnal științific pentru istoria literară pentru întregul domeniu al filologiei germane.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Revista are o istorie editorială complexă.

Euphorion a fost fondată în anul 1894 de August Sauer, un istoric literar austriac. From 1914 he took over the work together with Josef Nadler. Începând din 1914 editarea revistei a fost realizată de Sauer împreună cu Josef Nadler. Cu puțin timp înainte de moartea lui Sauer în 1926, a fost înlocuit de George Stefansky.

În perioada 1934-1944 revista a purtat numele Dichtung und Volkstum și a fost editată de Hermann Pongs și Julius Petersen. Conținutul a fost dominat, în consecință, de puternice accente naționaliste și național-socialiste.

În anul 1950, revista a revenit la vechiul titlu. Editorii ei au fost Hans Pyritz și Hans Neumann.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Wolfgang Adam (). „Dichtung und Volkstum und erneuerter Euphorion. Überlegungen zur Namensänderung und Programmatik einer germanistischen Fachzeitschrift”. Zeitenwechsel: Germanistische Literaturwissenschaft vor und nach 1945. Frankfurt am Main: Fischer: 60–75. ISBN 3-596-12963-X. 
  • Wolfgang Adam (). Einhundert Jahre Euphorion: Wissenschaftsgeschichte im Spiegel einer germanistischen Fachzeitschrift. pp. 1–72.  Parametru necunoscut |Sammelwerk= ignorat (posibil, |work=?) (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]