Energocom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Energocom a fost fondată în baza Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 1467 din 30 decembrie 2004, „în scopul asigurării funcționării eficiente și transparente a pieței energiei electrice interne, promovării exporturilor de energie·electrică, sporirii atractivității investiționale a obiectelor·sectorului electroenergetic”. În 2005 întreprinderea de stat Energocom a fost reorganizată în societate pe acțiuni. La 1 iulie 2014, SA Energocom a obținut licență pentru genul de activitate furnizarea gazelor naturale la tarife nereglementate. În baza acestei decizii, societatea pe acțiuni gestionează contracte de import a gazelor naturale pentru necesitățile pieței interne și încheie contracte directe din surse de import.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 885 din 01.11.2017, SA Energocom a fost desemnată în calitate de furnizor central de energie electrică, fiind responsabilă de grupul de echilibrare constituit din termocentrale și de producători de energie regenerabilă cu statut de producător eligibil.

În octombrie 2021, Gazprom pentru prima oară a micșorat volumul de gaze livrat către Moldovagaz, iar, pentru acoperirea deficitului, Republica Moldova a adus gaze din Vest, prin Alexeevka și Iași, organizând primele licitații cu participarea traderilor europeni.

În octombrie 2022, compania a deschis o sucursală în România și a obținut licențe de trading în energia electrică și gaze naturale de la ANRE România. În același timp, Gazprom iarăși limitează volumul de gaze livrat către Moldovagaz. Pentru că aceste volume erau insuficiente consumului de iarnă, s-a luat decizia ca gazele să fie direcționate malului stâng al Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice la Centrala Moldovenească de la Dnestrovsk care ajunge și pe malul drept al Nistrului.

Astfel, începând cu decembrie 2022, Chișinăul a renunțat complet la achiziția de gaze de la Gazprom pentru malul drept, necesarul fiind acoperit cu gaze procurate de pe piața europeană. Începând cu noiembrie 2022 o parte din gazele achiziționate de pe piața europeană erau stocate în depozitele subterane din Ucraina și România. Anume atunci au fost create primele stocuri de gaze. Astfel, Guvernul a asigurat consumatorilor surse continue și sigure de energie.

Diversificarea surselor și rutelor de gaze a permis să fie achiziționate gaze de pe piața europeană la prețuri mai mici decât conform contractului cu Gazprom. De exemplu, în octombrie 2023 prețul oferit de Grazprom a fost de 830 dolari/ 1000 de metri cubi, iar Energocom a vândut către Moldovagaz cu 605 dolari/ 1000 de metri cubi. Astfel, doar în 2023, Energocom a economisit consumatorilor din Moldova peste 60 de milioane de dolari, procurând gaze mai ieftin de la traderi internaționali decât de la Gazprom.

În sezonul 2023-2024, cea mai mare parte din gazele procurate de Energocom au fost achiziționate de la compania grecească DEPA, care are două terminale de gaze naturale lichefiate și unde sunt aduse și vândute gaze din diferite regiuni ale globului.

Chiar dacă până în octombrie 2021 compania statului Energocom nu avea nicio experiență de achiziții de gaze de pe piața internațională, deja în 2022-2023 a devenit prima companie care a utilizat în regim comercial reversul pe conducta transbalcanică și prima companie care a utilizat comercial interconexiunea dintre Grecia și Bulgaria. Astfel, la o anumită etapă, Energocom era singura companie care avea experiența de a aduce gaze pe întregul coridor vertical: Grecia - Bulgaria - România - Republica Moldova - până în depozitele subterane din vestul Ucrainei. În ianuarie 2024, Moldova a aderat oficial la Coridorul vertical, care va facilita transportarea gazelor spre Moldova. Această rută s-a dovedit a fi interesantă pentru mai mulți traderi, care și în prezent stochează gaze în Ucraina, iar Republica Moldova cooperează cu toate țările de pe traseu pentru a face aceasta rută și mai convenabilă, pentru a valorifica întregul ei potențial, contribuind astfel la asigurarea securității de alimentare cu gaze a Europei centrale și de sud-est.