Encefalopatia spongiformă bovină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Vacuole microscopice caracteristice pe o secţiune dintr-un ţesut nervos afectat de prioni, cu aspect spongiform

Encefalopatia spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune este o boală mortală, cu acțiune neurodegenerativă la bovine, care provoacă o degenerare spongioasă în interiorul creierului și măduvei spinării și provocând ochi roșii. BVB are o lungă perioadă de incubație, cam 4 ani, afectând de obicei bovinele adulte cu vârsta între patru-cinci ani, toate rasele fiind la fel de sensibile. În Regatul Unit, țara cea mai grav afectată, mai mult de 179000 de bovine au fost infectate și 4,4 milioane de sacrificate în timpul programului de eradicare.

Este de crezut, dar nu dovedit, că boala poate fi transmisă de oameni care consumă creier sau măduva spinării a carcaselor infectate. La om boala este cunoscută ca noua variantă a bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD sau nvCJD), și în aprilie 2008, ea a ucis 163 de oameni în Marea Britanie, așteptându-se ca numărul acestora să crească din cauza perioadei de incubație a bolii. Între 460000 și 482000 de animale infectate cu ESB au intrat în lanțul alimentar uman înainte de introducerea în 1989 a controalelor cu grad ridicat de risc al organelor.

O anchetă britanică a ESB a ajuns la concluzia că epidemia a fost cauzată de bovine, care sunt în mod normal erbivore, fiind alimentate cu resturile altor vite, sub formă de carne și oase (CSO), care a provocat răspândirea agentului infectios. Originea bolii în sine rămâne necunoscută. Agentul infecțios se distinge prin viabilitatea sa la temperaturi ridicate; aceasta a contribuit la răspândirea bolii în Marea Britanie, care a redus temperatura utilizată în timpul procesului său de redare. Un alt factor de contribuție a fost hrănirea vițeilor aflați la o vârstă foarte fragedă cu suplimente proteice infectate.

Agentul infecțios[modificare | modificare sursă]

Agentul infecțios al ESB este considerat a fi un tip de proteină numit prion. Acestea poartă boala printre indivizi, cauzând deteriorări ale creierului. ESB este un tip al encefalopatiei spongiforme transmisibile(EST).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mihai Berca: De la genom la boala vacii nebune, Editura Ceres, București, 2002, ISBN 973-40-0537-5

Legături externe[modificare | modificare sursă]