Elena Cosma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Elena Cosma (n. 28 aprilie 1940, Leningrad – d. 19 octombrie 2001, București) a fost o pianistă română.

ElenaCosma.jpg

Studii[modificare | modificare sursă]

A urmat cursurile Conservatorului de muzică „N.A. Rimski-Korsakov” din Leningrad, clasa de pian a profesorului Pavel Serebriakov și ale Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, clasa de pian a profesoarei Silvia Șerbescu.

Activitate[modificare | modificare sursă]

A fost profesor universitar la Universitatea de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Catedra de Instrumente de Coarde, clasele de violoncel ale profesorilor Serafim Antropov-Manu, Aurel Niculescu, Dolores Popa, Marin Cazacu, Vasile Țugui, Tiberiu Ungureanu (disciplina corepetiție).

A susținut numeroase recitaluri alături de studenți și profesori ai Universității, pe scene din București, din țară și din străinătate (Italia, Germania, fosta URSS, fosta Iugoslavie). A participat alături de studenții săi (printre care, de-a lungul timpului, au figurat nume ilustre ale artei interpretative românești) la numeroase concursuri internaționale, aducând în țară importante premii. A realizat nenumărate înregistrări pentru postul național de radio. A apărut în direct la numeroase emisiuni de radio și de televiziune, la TVR1, TVR2, Acasa TV, sau la posturi straine. A participat ca pianist acompaniator la numeroase masterclass-uri de violoncel și de muzică de cameră, în special după 1989. Printre zecile de soliști alături de care a cântat se numără violonceliștii Serafim Antropov, Aurel Niculescu, Dolores Popa, Mirel Iancovici, Vasile Țugui, Cătălin Ilea, Sanda Guțu, Șerban Nichifor, Emil Klein, Anca Iarosevici, Marin Cazacu, Alexandru Moroșanu, Oana Unc, Olga Mănescu, Răzvan Suma, Laura Buruiană, sau mulți violonceliști din Rusia, Republica Moldova, fosta Iugoslavie etc.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Elena Cosma (născută Drozdova) a fost căsătorită cu muzicologul român Octavian Lazăr Cosma. Fiul celor doi este muzicologul Mihai Cosma.

Discografie[modificare | modificare sursă]

A realizat înregistrarea Sonatelor pentru pian și violoncel de George Enescu, la casa de discuri Electrecord, împreună cu violoncelista Alexandra Guțu, aceasta fiind prima imprimare pe disc a respectivelor lucrări.