Elazar Azikri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elazar Azikri

Mormântul lui Rabbi Elazar Azikri la Safed (Tzfat)
Date personale
Născut1533[1][2][3] Modificați la Wikidata
Safed, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedat1600 (67 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Safed, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
ÎnmormântatVechiul cimitir evreiesc din Safed (Tzfat)[*] Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațierabin Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică[4] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuSafed  Modificați la Wikidata

Elazar Azikri (Rabbi Elazar ben Moshé Azikri, sau Rabi Elazar ben Moșé Azikri în ebraică:רבי אלעזר בן משה אזקרי) (1533 Safed =Țfat, azi în Israel,- 1600 id.) a fost un teolog mistic (cabalist),poet și scriitor evreu de limba ebraică și arameică, din Palestina, autorul cărții ("Sefer haredim") (Cartea celor cucernici), una din scrierile fundamentale ale deontologiei iudaice. Făcea parte din cercul 'puilor de leu', discipolii rabinului Itzhak Luria din Safed.

S-a născut în anul 1533 în orașul Safed din nordul Palestinei (atunci parte din Imperiul Otoman), astăzi în Israel, într-o familie de evrei sefarzi stabiliți în Palestina după expulzarea poporului lor din Spania.

El a urmat studii religioase tradiționale cu rabinii Yossef Sagis și Yaakov Berab și s-a numărat printre cei mai mari învățați și rabini evrei din vremea sa, alături de Shlomo Halevi Alkabetz, Yosef Karo, Itzhak Luria, Israel Najara și alții.

În 1588 Rabbi Elazar a întemeiat grupul numit "Sukat Shalom" ("Tabernacolul păcii"), care urmărea să trezească întărirea credinței în rândurile evreilor. Se spune că două treimi din timpul zilei și-l petrecea în învățătură,iar o treime în meditație ("hitbodedut" התבודדות = "izolare").În schimb se împotrivea posturilor excesive.

Rabbi Elazar Azikri a murit în anul 1600 și a fost înmormântat la Safed.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Mormântul lui Elazar Azikri

Cartea lui de morală religioasă, "Sefer haredim " ( ספר חרדים), scrisă in 1588 a fost tipărită postum în 1601 la Veneția. A mai scris comentarii la tratatele "Beitza" ("Oul") si "Brakhot" {"Binecuvântari") din Talmudul palestinian (din Ierusalim), precum si la tratatele "Gitin" ("Divorț") si "Nedarin" ("Legăminte") din Talmudul babilonean. De asemenea a scris un comentariu la "Plângerile lui Ieremia" numit "Kol Bokhim" (Vocea celor ce plâng).

A compus poeme liturgice (piyutim) , din care foarte cunoscut și mișcător este cel intitulat "Yedid nefesh" ("Prieten al sufletului", ידיד נפש) care a intrat mai întâi în cărțile de rugăciune (siddur) ale evreilor sefarzi,iar mai apoi și în cele ale evreilor așkenazi.

Deși s-a ocupat de Cabala (Kabala) și s-a bucurat de aprecierea lui Rabbi Itzhak Luria, nu a lăsat învățături teoretice în acest domeniu. A scris însă și un jurnal mistic "Miley deShmaya" (מילי דשמיא) (Cuvinte cerești) consacrat eticii și cultului .

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b International Standard Name Identifier, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Eleazar ben Moses Azikri, Faceted Application of Subject Terminology, accesat în  
  4. ^ Autoritatea BnF, accesat în