Elan Schwartzenberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Elan Schwartzenberg
Date personale
Născut (51 de ani) Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Mihaela Rădulescu () Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Etnie evrei Modificați la Wikidata
Ocupație om de afaceri Modificați la Wikidata

Elan Schwartzenberg (în acte Emilian Schwartzenberg, născut la 25 aprilie 1967 la Iași) este un om de afaceri din România.

Provine dintr-o familie de medici și a copilărit în Hârlău. În clasa a VII-a a emigrat împreună cu familia sa în Israel, apoi a revenit în România pentru a studia stomatologie la Facultatea de medicină din Iași. Nu a mai plecat în Israel, ci s-a stabilit în România unde a început să facă afaceri. A fost căsătorit timp de patru ani cu realizatoarea și moderatoarea de emisiuni de radio și televiziune Mihaela Rădulescu, de care a divorțat în 2008. Au împreună un fiu, Ayan.

Este unul din foștii proprietari ai postului de televiziune Realitatea TV. De la începutul anului 2011, acesta deține 10% din acțiunile News Television (România) SRL, companie ce a deținut până in anul 2015, la rândul său, 50% din acțiunile televiziunii B1 TV.[1][2][3]. În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al Realitatea Media. Procurorii anticorupție au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre, DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Pe baza mandatului obținut de la judecători, Elan Schwartzenberg figurează ca urmărit internațional de statul român din iunie 2016.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri