El Negro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
El Negro
Date personale
OrigineRomânia București, România
Gen muzicalReggae
Ani de activitate1999 - prezent
Case de discuriBestMusic.ro, RBA Records, Cat Music, Zion Records, A&A Records
Membri
Bogdan Negroiu (voce, melodică),
Daniel "Beavis" Olteanu (tobe, samplers),
Vlad "Dalto" (bass),
Lady Helenne (backing vocal),
Cristi Chelsoi (chitară),
Sofian Miron (saxofon)
Foști membri
Stevie Bass (voce/percuție},
Burcea Alex (trompetă/acordeon),
Octavian "Saxy" Mardari (saxofon/clarinet),
Traian Olinici (chitară),
Florin Saia (chitară bass),
Ciupitu "Ciupi" Marius (tobe/percuție),
Radu Niculescu (bass),
Alexandru Borșan (clape),
Bogdan "Maiden" Sandu (chitară),
Daniel "Bevis" Olteanu,
Sofian Miron (saxofon),
Sebastian Serafimovici (trompetă)
Prezență online

El Negro este o formație românească de muzică reggae, înființată în 1999.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Începutul[modificare | modificare sursă]

El Negro și-a început viața în februarie 1999 în Ploiești, când Bogdan Negroiu și Stevie Bass au înființat formația. Stilul lor, după cum declară ei, este reggae cu influențe funk și soul. Formația a debutat în Franța pe canalul MCM cu un remake al piese "Spune-mi cine ești" și evoluția trupei a făcut ca distribuitorii SONY MUSIC în România să le propună un contract de 3 ani, timp în care au apărut 2 albume sub marca Cat Music: "Reggaesonic" - 2000 și "Reggae bum, bum" - 2002, iar în 2003 casa de discuri RBA Records produce pentru El Negro - LP-ul "Fuga în Jamaica" După o activitate foarte bogată concertistic și prezențe media care au adus notorietatea unei trupe profesioniste și emblema de "singura trupă reggae din România" în 2004 Bogdan Negroiu rămâne singurul frontman al trupei și de altfel liderul și nucleul trupei. Trupa se detașează total de mesajele muzicale simple și generale găsindu-și resurse de expresie pentru un public aparte, atent la problemele sociale,de identitate și evadări din cotidianul din ce în ce mai rutinat. Nu doar textele au fost centrul de greutate al noii formule ci și sound-ul a devenit unul special, derivat și din faptul că întreaga trupă are studii muzicale solide, partea orchestrală bine închegată a fost lucru emblematic și apreciat la El Negro dintotdeauna în showbiz-ul romanesc.

2005[modificare | modificare sursă]

În anul 2005 cei 7 componenți au lucrat la un album nou în studioul Zion Records, iar la sfârșitul anului apare prima piesă, "Ploaia" - o piesa care deși necontractată de nicio casă de discuri la momentul acela se infiltrează foarte repede în playlist-urile publicului și absolut surprinzător pentru un produs independent intră pe piața de radiouri.

2006[modificare | modificare sursă]

Clipul piesei din 2006 filmat în închisoarea Doftana, eviențiază 'un El Negro' aparte și surprinde cu un mesaj nou, un mood reggae autentic și binevenit pe o piața muzicală romanească aflată într-o evidență progresie calitativă. Practic identitatea trupei (legata până atunci de hitul "Mi-e dor de tine") devine "Ploaia", un cântec care generează o serie amplă de concerte de cluburi în care se evidențiază o trupă reggae credibilă, matură și specială. Durează 2 ani ca un nou LP să fie gata, casa de discuri A&A Records investind în albumul "ANTIPANICA" resurse importante pentru a aduce El Negro din nou pe piața media. Rezultatele s-au văzut imediat, concertul de lansare al albumului a fost un succes, un rol important având și videoclipul noului E.P. - "Lasă-mă" un cântec care continuă linia stilistică reggae old school, un fusion de sound modern și sunete tradiționale de chitări, orga și suflători.

2008[modificare | modificare sursă]

În 2008, El Negro lansează albumul Antipatica. LP-ul conține 14 piese (2 sub edituri, un feat cu elvețianul Ranking Sound, un remake după "Buna seara, iubito", hitul "Ploaia" și cel mai recent E.P. - "Lasă-mă") Albumul reprezintă un concept pe care trupa îl propune ca un manifest sonor, alternativă și semnal de alarmă pentru o societate din ce în ce mai încrancenată, șablonată și dominată de artificial, panică, efect de turmă și ură. [1]

2010[modificare | modificare sursă]

În 2010, Bogdan Negroiu a lansat un post de radio dedicat iubitorilor de "altfel" de muzică, în special reggae și rastafa, Republika Verde, unde este și prezentator.

2012[modificare | modificare sursă]

În anul 2012, trupa a lansat piesa "Panic In the city"

2016[modificare | modificare sursă]

În 22 iulie 2016, trupa El Negro, în noua formulă, a lansat cel mai rencent single "Dansăm pe iarbă"[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Album El Negro - Antipanica”. Bestmusic.ro. Accesat în . 
  2. ^ „El Negro - Dansăm Pe Iarbă - Zona Reggae”. Zonareggae.ro. . Accesat în .