Ejaculare precoce

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ejacularea prematură este cea mai comună disfuncție sexuală a bărbaților, și se manifestă în principal la bărbați cu vârste sub 40 de ani. Majoritatea specialiștilor care tratează ejacularea prematură definesc această stare ca o ejaculare necontrolata fie inainte, fie la scurt timp dupa penetrare, cu o stimulare sexuala minima, fiind producerea ejaculării mai devreme decât își doresc cei doi parteneri sexuali. Această definiție destul de generală, evită să specifice durata precisă a relației sexuală și ajungerea la orgasm, care este de fapt foarte variabilă și depinde de mulți factori specifici persoanelor care se angajează în relații intime. Producerea ocazională a ejaculării premature n-ar trebui să cauzeze îngrijorare, dar dacă problema apare la mai mult de 50% din relațiile sexuale inițiate, atunci de obicei există aceasta disfuncție, și trebuie aplicat tratamentul corespunzător.

Reacția sexuală a omului poate fi împărțit în 3 faze: dorința sexuală (libidoul), excitare și orgasmul. The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, patra ediție (DSM-IV) clasifică disfuncția sexuală în patru categorii: - primară - stare generală care are nevoie de tratament medical - tratament cu medicamente - și altele specificate Fiecare dintre cele 4 categorii are disfuncție în cele 3 faze sexuale.

Ejacularea prematură poate să fie primară sau secundară. Cea primară se referă la persoanele care au această problemă de când au devenit activi din punct de vedere sexual (de exemplu postpubertate). Ceea secundară se referă la acele persoane, care mai înainte au avut un nivel acceptabil de control al ejaculării, și, din motive necunoscute, mai târziu au început să aibă ejacularea prematură. În cazul ejaculării premature secundare problema nu se referă la o difuncție generală de natura medicală, și de obicei, nu se referă nici la un tratament cu medicamente, totuși rareori hiperexcibilitatea poate avea legătură cu administrarea unor medicamente psihotropice, o problemă care se rezolvă când nu se mai ia medicamentul respectiv. Ejacularea prematură se potrivește cel mai bine în a patra categorie, pentru că nimeni nu știe ce cauzează această problemă, totuși în cele mai multe cazuri se impun factorii de natura psihologică.

Patofiziologie[modificare | modificare sursă]

Ejacularea prematură este considerată a fi o problemă de natură psihologică și nu reprezintă nici o boală organică, care să implice organul reproducător al bărbatului sau orice leziune cunoscută în creierul sau în sistemul nervos. Sistemul de organe afectat în mod direct de ejacularea prematură include sistemul reproducător al bărbatului, porțiunile centrale și periferice ale sistemului nervos care controlează sistemul reproducător al bărbatului și organele reproducătoare ale partenerei sexuale, care se poate să nu fie suficient stimulate pentru a atinge orgasmul. Dacă ejacularea prematură apare înainte de actul sexual și cuplul ar dori un copil, atunci femeia nu poate să rămână însărcinată, decât prin înseminare artificială. Poate că cel mai afectat „organ” al organismului este sufletul partenerilor. Ambii parteneri poate să fie nemulțumiți din punct de vedere sentimental și psihic de această problemă.

Ejacularea prematură este considerat din punct de vedere istoric o disfuncție psihologică. Una dintre teorii este aceea că bărbații sunt condiționați de presiunile societății să atingă orgasmul într-un timp cât mai scurt datorită temerii de a nu fi descoperiți, temere care își are rădăcinile în primele experiențe sexuale pe care le-au avut ca adolescenți. Această obișnuință de a obține rapid satisfacție sexuală e greu de schimbat într-o relație de lungă durată sau căsătorie. Faptul că femeile au nevoie de mai mult timp ca să ajungă la orgasm decât bărbații, este recunoscut din ce în ce mai mult, și asta poate rezulta în recunoașterea și catalogarea ejaculării premature ca fiind o problemă. Unii au pus la îndoială faptul că ejacularea prematură[1] este ceva doar psihologic. Unii cercetători au găsit diferențe ale stărilor de latență și diferențe hormonale la bărbați care sunt afectați de ejaculare prematură comparat cu acei indivizi care nu sunt afectați de această problemă. Teoria arată că unii bărbați sunt mai excitabili și mult mai sensibili la organele genitale, și acest lucru împiedică bărbații să controleze erecția. Se poate găsi și o semnificație logică, din punct de vedere al evoluției, masculul care ejaculează repede poate să fecundeze o femelă mai ușor decât masculul care are nevoie de o excitare mai lungă pentru a ajunge la orgasm. Persoanele care ejaculează repede (dar nu atât de repede ca ejacularea să apare înainte de pătrundere) are șanse mai mari să transmită genele sale generației viitoare.

Frecvență[modificare | modificare sursă]

În Statele Unite ale Americii: Rata răspândirii a ejaculării prematură la bărbați americani se estimează între 30-70%. Pe plan internațional: Estimările referitoare la Europa și India arată răspândirea asemănătoare al Statelor Unite. Răspândirea ejaculării prematură nu este cunoscută în alte părți al lumii, ca Asia, Africa, Australia.

Mortalitate/Îmbolnăvire[modificare | modificare sursă]

Nu se cunosc decese directe cauzate de ejaculare prematură.

Rasă[modificare | modificare sursă]

Poate să apară la orice rasă.

Sex[modificare | modificare sursă]

Ejacularea prematură afectează numai bărbații.

Vârsta[modificare | modificare sursă]

Ejacularea prematură poate să apară de fapt oricând în viața unui bărbat matur. Cel mai comun este la bărbați tineri (între vârstele 18-30 de ani), dar poate să apară și la a doua impotență a bărbaților între vârstele 45-65 de ani.

Tratamente[modificare | modificare sursă]

Poate fi tratata cu lidocaina. Se aplica 2-3 pufuri pe penisul in erectie si se pune prezervativul. Lidocaina va reduce sensibilitatea zonei, permitand un contact sexual mai indelungat.

Un lucru este sigur: odată apărută, problema nu se rezolva de sine, mai degrabă devine din ce în ce mai rău. Exista mai multe variante pentru tratarea disfuncției: 1. Exerciții 2. Produse naturale 3. Medicamente, injecții Nu se poate preciza, care este cea mai bună metodă de tratare, însă este recomandat să încercați în ordinea de mai sus, ultima variantă fiind medicamentele sau injecțiile. Cel mai important lucru pe parcursul tratamentului este să comunicați cu partenera dvs. Dacă există problema, trebuie conștietizată și tratată în cuplu.

Ejacularea se desfasoara in doua faze: -Prima faza este cea pre-expulziva, aceasta corespunde punerii in tensiune a spermei in caile genitale posterioare. Aceasta faza este perceptibila pentru barbat, controlabila si reversibila.

-A doua faza este cea expulziva, ea corespunde expulzarii spermei. Aceasta faza este incontrolabila si ireversibila, pentru ca reprezinta un reflex. Nu putem controla un reflex care s-a declansat.

Termenul esential al definitiei este involuntar. Barbatul care sufera de ejaculare precoce nu poate decide voluntar asupra momentului ejacularii. Principalele cauze ale ejacularii precoce sunt de origine psiho-comportamentale: -O tensiune emotionala puternica si incontrolabila in timpul raportului sexual. -Stresul, frica esecului, angoasa performantei, anxietatea, oboseala. -Un conflict relational cu partenera.

Ejacularea precoce care se reproduce in mai multe reprize consecutive, amplifica frica esecului si stresul, care, la randul lor, vor deveni responsabile pentru ejacularea precoce sau prematura repetitiva si durabila. Sunt foarte rare cauzele organice ale ejacularii precoce: in timpul infectiilor urinare e frecventa ejacularea prematura temporara. Nu se poate vorbi de un standard din punct de vedere medical al timpului unui raport sexual si nici de o durata stabilita a erectiei pana la momentul ejacularii in timpul actului sexual.

Semnul primar al ejacularii precoce consta in consumarea acestui eveniment in majoritatea contactelor sexuale ale cuplului respectiv mai devreme decat este dorit pentru a se obtine satisfactie reciproca. Aceasta problema, a ejacularii precoce, se va petrece in toate situatiile sexuale, incluzand masturbarea sau raportul sexual cu o alta persoana.

Din punct de vedere medical, aceasta tulburare este clasificata in doua categorii, primara si secundara: - ejacularea precoce primara. Se vorbeste de ejaculare precoce primara in situatia in care aceasta problema este cunoscuta de cel in cauza ca fiind prezenta si nemodificata pe toata perioada activitatii sale sexuale - ejacularea precoce secundara. Putem discuta de o ejaculare sexuala secundara in cazul in care aceasta tulburare apare dupa o perioada in care lucrurile din acest punct de vedere au decurs normal fara a fi prezenta vreo nemultumire legata de durata actului sexual. Barbatii suferinzi de fimoza adica imposibilitatea de a descoperi glandul se confrunta adesea cu ejacularea precoce.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Laymon, CW, Freeman, C. - Arch Dermat Syph 49:57-9, 1944

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ejaculare prematură, articol de Dr. M.J. Noble
  • The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ediția IV. (DSM-IV)

Legături externe[modificare | modificare sursă]