Efect piezoelectric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Direkter Piezoefect: prin comprimare mecanică apare o încărcătură pozitivă (Q+) uşi negativă (Q-). astfel se formează un Dipol,respectiv o diferență de potențial

Efect piezoelectric la o comprimare a cristalului sau efectul piroelectric la o modificare de temperatură ΔT se manifestă la unele cristale piezoelectice, cauzând apariția unei polarizări electrice, formându-se o diferență de potențial cu generare de curent electric. Efectul piezoelectric este pus in evidenta prin aparitia unei diferențe de potential electric la capetele unui dielectric sau feroelectric atunci când asupra lui acționează o forță de compresie mecanica. Diferența de potential se datorează polarizării electrice a materialului piezoelectric sub acțiunea deformatoare a solicitării mecanice externe. Polarizarea electrica consta in apariția unor sarcini electrice pe suprafața materialelor piezoelectrice supuse acțiunii forțelor de întindere.


Efectul piezolelectric poate fi :

  • direct;
  • indirect;

Direct este atunci când materialele monocristaline sunt supuse acțiunii unei presiuni mecanice ce generează tensiuni mecanice iar indirect este atunci când sub acțiunea unui câmp electric suferă o deformare mecanică.