Edith Collier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Edith Collier
Date personale
Născută[2] Modificați la Wikidata
Whanganui, Manawatū-Whanganui Region⁠(d), Noua Zeelandă[3] Modificați la Wikidata
Decedată (79 de ani) Modificați la Wikidata
Whanganui, Manawatū-Whanganui Region⁠(d), Noua Zeelandă Modificați la Wikidata
Cetățenie Noua Zeelandă[3] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță
artist grafic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiSt John's Wood Art School[*][[St John's Wood Art School (school in London, United Kingdom)|​]][1], Whanganui Girls' College[*][[Whanganui Girls' College (state secondary (year 9-15) school in Whanganui, New Zealand)|​]], Wanganui Technical School[*][[Wanganui Technical School (school in Wanganui that subsequently became Wanganui Boys' College)|​]][1]  Modificați la Wikidata
PregătireFrances Hodgkins[*][[Frances Hodgkins (artistă neozeelandeză)|​]]  Modificați la Wikidata

Edith Marion Collier (n. , Whanganui, Manawatū-Whanganui Region⁠(d), Noua Zeelandă – d. , Whanganui, Manawatū-Whanganui Region⁠(d), Noua Zeelandă) a fost o pictoriță din perioada timpurie a epocii moderne din Noua Zeelandă. Era de origine din Wanganui.[4] Munca ei este în mare parte necunoscută atât în Noua Zeelandă cât și în străinătate.[5][6][7][8] Contribuția lui Edith Collier la arta din Noua Zeelandă ca pictoriță inovatoare, modernistă și expatriată a plasat-o într-unul dintre cele mai distinse grupuri, dar realizările ei au fost eclipsate chiar de persoanele din jurul ei - precum Frances Hodgkins și Margaret Preston.

După o educație de artă minuțioasă, deși conservatoare, la Școala Tehnică din Wanganui, Edith Collier a părăsit Noua Zeelandă în 1913 pentru Școala de Artă din St John's Wood din Londra.[9] Atunci a împlinit vârsta de 27 de ani. Rapid deziluzionată și simțindu-se marginalizată ca pictoriță expatriată, a devenit mai influențată de alți expatriați din Londra și s-a bucurat de un succes mai mare expunând alături de Societatea Femeilor Artiste și Clubul Internațional de Artă a Femeilor - locații din afara unității de artă - și a devenit un important pictor modernist.

Micul școlar din Bonmahon, circa 1915, pictură în ulei, 496 x 395mm, Te Papa

Collier s-a întors în Noua Zeelandă în 1922, ca artist care a căpătat experiență, cu idei inovatoare, dar ca o femeie nemăritată din provincia Wanganui, a avut parte de un tratament dur, inclusiv ceea ce Drayton descrie ca fiind o evaluare critică răutăcioasă și un răspuns negativ din partea propriei comunități. Într-un cunoscut incident, tatăl ei a ars multe dintre cele mai bune tablouri, inclusiv nudurile ei.[10] Ea și-a petrecut restul vieții lucrând alături de mai multe surori necăsătorite la ferma familiei sale, ajutând membrii familiei cu nașterea și creșterea copiilor. A murit în 1964. O stradă poartă numele ei în suburbia St Johns Hill, Wanganui.

Sarjeant Gallery Te Whare o Rehua, din Whanganui, deține majoritatea lucrărilor lui Collier. Aceste lucrări pot fi vizualizate online.[11]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Ink on Paper, p. 30 
  2. ^ a b Edith Collier, Allgemeines Künstlerlexikon Online 
  3. ^ a b New Zealand's Women Painters (PDF), p. 8, accesat în  
  4. ^ Format:DNZB
  5. ^ Film, A light Among Shadows
  6. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Drayton, Joanne (). Edith Collier: Her Life and Work 1885-1964. New Zealand: Canterbury University Press. ISBN 978-0-908812-90-5. 
  8. ^ Anne Kirker, New Zealand Women Artists, Reed Methuen, 1986 ISBN: 0-474-00181-4
  9. ^ „Edith Collier in Retrospect November 14 - December 13” (PDF). Bulletin. 18: 4. . 
  10. ^ Joanne Drayton (1997). Edith Collier: An Early New Zealand Modernist. Woman's Art Journal 18 (1): 9-13. (necesită abonare)
  11. ^ „Village by the Sea”. Sarjeant Gallery Whanganui (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]