Ecuația lui Arrhenius

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ecuația lui Arrhenius este o ecuație ce arată dependența temperaturii de viteza unei reacții chimice, și a fost propusă de către Svante Arrhenius în anul 1889. Această ecuație are ca principale aplicații determinarea vitezei sau ratei de reacție a unei reacții chimice și calcularea energiei de activare. Arrhenius a adus argumente de natură fizică și interpretări ale acestei formule.[1][2][3] În mod curent, este privită ca o relație empirică.[4]:188

Formă matematică[modificare | modificare sursă]

În aproape toate cazurile practice, și k crește odată cu T.
Din punct de vedere matematic, la temperaturi foarte înalte, la care , k tinde să devină constantă și să aibă limita spre A, dar acest caz nu este aplicabil în condiții practice.

Ecuația lui Arrhenius arată dependența constantei de viteză a unei reacții chimice de temperatura absolută și de alte constante de reacție:

Unde:

Alternativ, ecuația se mai poate scrie și astfel:

Where

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Arrhenius, S.A. (). „Über die Dissociationswärme und den Einfluß der Temperatur auf den Dissociationsgrad der Elektrolyte”. Z. Phys. Chem. 4: 96–116. doi:10.1515/zpch-1889-0408. 
  2. ^ a b Arrhenius, S.A. (). „Über die Reaktionsgeschwindigkeit bei der Inversion von Rohrzucker durch Säuren”. ibid. 4: 226–248. 
  3. ^ a b Laidler, K. J. (1987) Chemical Kinetics,Third Edition, Harper & Row, p.42
  4. ^ Kenneth Connors, Chemical Kinetics, 1990, VCH Publishers Chemical Kinetics: The Study of Reaction Rates in Solution pe Google Books