După douăzeci de ani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
După douăzeci de ani
Leloir Musketeers2.jpg
Leloir Musketeers2.jpg
Informații generale
Autor Alexandre Dumas
Subiect Fronda[*]
Gen Romantic, Istoric
Ediția originală
Titlu original
Vingt ans après
Limba franceză
Țara primei apariții Franța
Data primei apariții 1845
Cronologie
Cei trei muschetari
Vicontele de Bragelonne

După douăzeci de ani este un roman de Alexandre Dumas tatăl. În această carte sunt povestite aventurile celor patru prieteni nedespărțiți Athos, Porthos, Aramis și d`Artagnan. Cartea este o continuare la romanul Cei trei mușchetari[1] scris de Alexandre Dumas. Acum muschetarii nu îi mai au ca dușmani pe cardinalul Richelieu, Milady de Winter sau contele de Rochefort. Ei au acum dușmani și mai mari: cardinalul Mazarin, Mordaunt (fiul lui Mylady de Winter), generalul Oliver Cromwell și chiar regina Ana de Austria.

Dupa ce în romanul Cei trei mușchetari cei patru prieteni se despart, Athos devine contele de La Fere, moșteneste o moșie lângă Blois (moșia Bragelonne) și înfiază un copil pe care îl crește - Raoul (vicontele de Bragelonne), Aramis devine abatele d`Herblay și are o mănăstire, Porthos își cumpără trei castele (din banii soției procurorului) și devine domnul Porthos Du Vallon de Bracieux de Pierrefonds, iar d`Artagnan devine locotenent de muschetari.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Biblioteca Metropolitană București, „Alexandre Dumas-père Ediții princeps în limba franceză”, Bibmet.ro, http://www.bibmet.ro/Uploads/Alexandre%20DUMAS%20Tatal.pdf, accesat la 10 septembrie 2015