Dugong

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Acest articol este despre animal. Pentru caracteristica arhitecturală chineză, consultați Dougong.

Dungongul (/ ˈdjuːɡɒŋ /; Dugong dugon) este un mamifer marin de dimensiuni medii. Este una dintre cele patru specii vii din ordinul Sirenia, care include și trei specii de manatee. Este singurul reprezentant viu al familiei cândva diverse, Dugongidae; Cea mai apropiată rudă modernă, vaca de mare a lui Steller (Hydrodamalis gigas), a fost vânată până la dispariție în secolul al XVIII-lea. Dongongul este singurul mamifer marin strict erbivor. Dongongul este singura sirenă din raza sa de acțiune, care se întinde pe apele a aproximativ 40 de țări și teritorii din Pacificul Indo-Vest. Dongongul depinde în mare parte de comunitățile de pescăruș pentru subzistență și este astfel limitat la habitatele de coastă care susțin pajiștile de mare, cu cele mai mari concentrații de dugongi care apar de obicei în zone largi, puțin adânci și protejate, precum golfurile, canalele de mangrove, apele marilor insule de pe malul mării și apele inter-recifale. Apele nordice ale Australiei dintre Golful Shark și Golful Moreton sunt considerate a fi fortăreața contemporană a dugongului. Ca toate sirenele moderne, dugongul are un corp fusiform, fără aripioare dorsale sau membre posterioare. Primele sau flippers sunt asemănătoare cu paleta. Dongongul se distinge ușor de manatele prin coada sa flufată, asemănătoare cu delfinii, dar deține și un craniu și dinți unici. Bota lui este în scădere bruscă, o adaptare pentru hrănirea în comunitățile bentane de pescăruș. Dintii molari sunt simpli si asemanatori, spre deosebire de dentitia molara mai elaborata a manatilor. Dungongul a fost vânat de mii de ani pentru carnea și uleiul său. Vânătoarea tradițională are încă o importanță culturală mare în mai multe țări din gama sa modernă, în special în nordul Australiei și în Insulele Pacificului. Distribuția curentă a dugongului este fragmentată și se crede că multe populații sunt aproape de dispariție. UICN enumeră dugongul ca specie vulnerabilă la dispariție, în timp ce Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție limitează sau interzice comerțul cu produse derivate. În ciuda faptului că sunt protejate legal în multe țări, principalele cauze ale declinului populației rămân antropice și includ fatalități legate de pescuit, degradarea habitatului și vânătoare. Având o durată de viață lungă de 70 de ani sau mai mult și o rată lentă de reproducere, dugongul este deosebit de vulnerabil la dispariție.

ETIMOLOGIE SI TAXONOMIE

Cuvântul „dugong” derivă din dugungul Visayan (probabil Cebuano). Numele a fost adoptat și popularizat pentru prima dată de naturalistul francez Georges-Louis Leclerc, Comte de Buffon, sub numele de "dugon" în Histoire Naturelle (1765), după descrieri ale animalului din insula Leyte din Filipine. Alte denumiri locale comune includ „vaca de mare”, „porc de mare” și „cămilă de mare”.

Dugong dugon este singura specie existentă din familia Dugongidae și una dintre doar patru specii existente din ordinul Sirenia, celelalte formând familia manatilor. A fost clasat pentru prima dată de Müller în 1776 ca Trichechus dugon, un membru al genului manatee definit anterior de Linnaeus. Ulterior, a fost atribuită ca specie tip de Dugong de către Lacépède și mai departe clasificată în cadrul propriei familii de Gray și subfamilia de Simpson.

Dugongii și alte sirene nu sunt strâns legate de alte mamifere marine, fiind mai mult legate de elefanți. Dugongii și elefanții împărtășesc un grup monofiletic cu hyraxes și aardvark, unul dintre cele mai timpurii ramuri ale eutherienilor. În registrul fosililor sunt prezentate sirenele care apar în Eocen, unde au trăit cel mai probabil în Oceanul Tethys. Se crede că cele două familii extinse de sirene s-au divergent în mijlocul Eocenului, după care dugongii și ruda lor cea mai apropiată, vaca de mare a Stellerului, s-au despărțit de un strămoș comun în Miocen. Vaca de mare a Stellerului s-a stins în secolul al XVIII-lea. Nu există fosile ale altor membri ai Dugongidae.

Studiile moleculare au fost făcute pe populații digong folosind ADN mitocondrial. Rezultatele au sugerat că populația din Asia de Sud-Est este distinctă de celelalte. Australia are două linii materne distincte, dintre care unul conține și dugongii din Africa și Arabia. Amestecarea genetică limitată a avut loc între cei din sud-estul Asiei și cei din Australia, în mare parte în jurul Timorului. Una dintre linii se întinde până la Golful Moreton până în Australia de Vest, în timp ce cealaltă se întinde doar din Golful Moreton până la Teritoriul de Nord. Încă nu există date genetice suficiente pentru a face granițe clare între grupuri distincte.

ANATOMIE SI MORFOLOGIE

Corpul dugongului este mare, cu o formă cilindrică, care se fixează la ambele capete. Are pielea groasă, netedă, care are o culoare crem palidă la naștere, dar se întunecă dorsal și lateral până la brun-până la gri-închis cu vârsta. Culoarea unui dugong se poate schimba datorită creșterii algelor pe piele. Corpul este puțin acoperit cu părul scurt, o caracteristică comună printre sireni, care poate permite interpretarea tactilă a mediului lor. Acești fire de păr sunt cele mai dezvoltate în jurul gurii, care are o buză superioară mare în formă de potcoavă, formând un mușchi puternic mobil. Această buză musculară superioară ajută digongul în hrănire.

Fluturile cu coada digongului și flippers sunt similare cu cele ale delfinilor. Aceste fluturi sunt ridicate în sus și în jos în lovituri lungi pentru a muta animalul înainte și pot fi răsucite pentru a se transforma. Limitele anterioare sunt flippers asemănătoare cu paleta care ajută la întoarcerea si incetinirea nu are unghiile de pe flippers, care reprezintă doar 15% din lungimea corpului unui dugong. Coada are crestături adânci. Creierul unui dugong cântărește maximum 300 g (11 oz), aproximativ 0,1% din greutatea corporală a animalului. Cu ochi foarte mici, dugongii au o vedere limitată, dar auzul acut în pragurile de sunet înguste. Urechile lor, lipsite de pinnae, sunt situate pe părțile laterale ale capului. Nările sunt situate deasupra capului și pot fi închise cu ajutorul unor supape. Dugong-urile au două tete, una situată în spatele fiecărui flipper. Există puține diferențe între sexe; structurile corpului sunt aproape aceleași. Testiculele unui bărbat nu sunt localizate extern, iar principala diferență între bărbați și femele este localizarea orificiului genital în raport cu ombilicul și anusul. Plămânii unui dugong sunt foarte lungi, extinzându-se aproape până la rinichi, care sunt, de asemenea, foarte alungiți pentru a face față mediului apei sărate. Dacă este rănit, sângele unui dugong se va coagula rapid.

Craniul unui dugong este unic. Craniul este lărgit cu premaxilla brusc, care este mai puternică la bărbați. Coloana vertebrală are între 57 și 60 de vertebre. Spre deosebire de manatele, dinții dugongului nu cresc continuu prin înlocuirea orizontală a dinților. Dongongul are doi incisivi (tusuri) care apar la bărbați în perioada pubertății. Muștele femelei continuă să crească fără să apară în perioada pubertății, uneori erupând ulterior în viață, după ce a ajuns la baza premaxilla. Numărul de grupuri de straturi de creștere într-un tusk indică vârsta unui dugong, și cheekteeth avansează odată cu vârsta. Formula dentară completă a digongurilor este 2.0.3.3/3.1.3.3, ceea ce inseamna ca au doi incisivi, trei premolari si trei molari pe fiecare parte a maxilarului superior si trei incisivi, un canin, trei premolari si trei molari pe fiecare parte a maxilarului inferior. La fel ca si alti sireni, dugongul prezinta pahicosteo, o afectiune in care coastele si alte oase lungi sunt neobisnuit de solide si contin putina sau deloc maduva. Aceste oase grele, care sunt printre cele mai dense din regnul animal, pot actiona ca un balast pentru a ajuta la mentinerea sirenelor suspendate usor sub suprafata apei.

Lungimea unui adult depășește rar 3 metri (9,8 ft). Se dorește ca un individ să dureze în jur de 420 de kilograme (926 lb). Greutatea la adulți este, de obicei, mai mare de 250 de kilograme (551 lb) și mai puțin de 900 de kilograme (1.984 lb). Cel mai mare individ înregistrat a fost de 4.06 metri lungime și cântărea 1.016 kilograme (2.240 lb), și a fost găsit în largul coastei Saurashtra din vestul Indiei. Femelele tind să fie mai mari decât masculii.

DISTRIBUTIE SI HABITAT

Dugongii se găsesc în apele costiere calde din vestul Oceanului Pacific până la coasta de est a Africii, de-a lungul a aproximativ 140.000 de kilometri (86.992 km) de coastă între 26 ° și 27 ° grade spre nord și sud de ecuator. Gama lor istorică se crede că corespunde cu cea a pescărușilor din familiile Potamogetonaceae și Hydrocharitaceae. Nu se cunoaște dimensiunea completă a fostului interval, deși se crede că populațiile actuale reprezintă limitele istorice ale intervalului, care este foarte fracturat. În prezent, populațiile de dugong se găsesc în apele din 37 de țări și teritorii. Se consideră că, în general, numărul mai mare de dugongi este mai mic decât numărul real, din cauza lipsei sondajelor exacte. În ciuda acestui fapt, populația dugong este în scădere, cu o scădere la nivel mondial de 20% în ultimii 90 de ani. Au dispărut din apele Hong Kong, Mauritius și Taiwan, precum și din anumite părți din Cambodgia, Japonia, Filipine și Vietnam. Sunt dispărute și alte dispariții.

Dugongii se găsesc, în general, în apele calde din jurul coastei, cu un număr mare concentrat în golfuri largi și puțin adânci protejate. Dongongul este singurul mamifer erbivor strict marin, deoarece toate speciile de manat folosesc într-o oarecare măsură apa dulce. Cu toate acestea, ele pot tolera apele salubre care se găsesc în zonele umede de coastă, și un număr mare se găsește, de asemenea, în canale de mangrove largi și puțin adânci și în jurul laturilor subterane ale insulelor mari de pe malul pământului, unde sunt obișnuite albiile de mare. De obicei, acestea sunt situate la o adâncime de aproximativ 10 m (16 ft), deși în zonele în care raftul continental rămâne superficial, se știe că călătorește mai mult de 10 kilometri de la țărm, coborând până la cât mai departe la 37 de metri (121 ft), unde se găsesc pâlcuri de mare adâncime precum Halophila spinulosa. Habitatele speciale sunt utilizate pentru diferite activități. S-a observat că apele de mică adâncime sunt utilizate ca situri pentru fătare, reducând la minimum riscul de prădare. Apele adânci pot oferi un refugiu termic de la apele mai reci mai aproape de țărm pe timpul iernii.

AFRICA DE EST SI ASIA DE SUD

La sfârșitul anilor 1960, au fost observate efective de până la 500 de dugongi în largul coastei Africii de Est și a insulelor din apropiere. Populațiile actuale din această zonă sunt extrem de mici, cu 50 și mai mici, și se crede că acestea vor dispărea. Partea de est a Mării Roșii găzduiește populații mari care numără în sute și se consideră că există și populații similare pe partea de vest. În anii '80, s-a estimat că ar putea exista până la 4.000 de dugonguri în Marea Roșie. Populațiile Dugong din Madagascar sunt slab studiate, dar din cauza exploatării pe scară largă, se crede că acestea ar fi putut scădea grav, cu puțini indivizi supraviețuitori. În Mozambic, majoritatea populațiilor locale rămase sunt foarte mici, iar cea mai mare (aproximativ 120 de indivizi) apare la Insula Bazaruto, dar au devenit rare în habitatele istorice, cum ar fi în Golful Maputo și pe Insula Inhaca. În Tanzania, observațiile au fost recent crescute în jurul Parcului marin de pe Insula Mafiei, unde vânătoare a fost destinată pescarilor, dar nu a reușit în 2009. În Seychelles, dugongii au fost considerati ca dispăruti în secolul 18 până când a fost descoperit un număr mic în jurul Atolului Aldabra. Această populație poate aparține unui grup diferit de cel distribuit între insulele interioare. Dugong-urile au prosperat odată cu arhipelagul Chagos și Insula vacii de mare a fost numită după specie, deși specia nu mai apare în regiune. O populație de reproducție foarte izolată există în Parcul Național Marin, Golful Kutch, singura populație rămasă în vestul Indiei. Se află la 1.500 de kilometri (932 mi) de populația din Golful Persic și la 1.700 de kilometri (1.056 mi) de cea mai apropiată populație din India. Se presupune că fostele populații din această zonă, centrate pe Maldive și Insulele Laccadive, sunt dispărute. Există o populație în Parcul Național al Golfului Mannar și în Strâmtoarea Palk dintre India și Sri Lanka, dar este grav epuizată. Recuperarea paturilor de pescăruș de-a lungul fostelor serii de dugongi, cum ar fi Lacul Chilika, a fost confirmată în ultimii ani, ridicând speranțele pentru recolonizarea speciilor. Populația din jurul insulelor Andaman și Nicobar este cunoscută doar din câteva recorduri și, deși populația a fost mare în timpul stăpânirii britanice, acum se crede că este mică și împrăștiată. Odată distribuiti în întreaga centură de coastă din Sri Lanka, numărul de dugongi a scăzut în ultimele două decenii.

Golful Persic are a doua cea mai mare populație de dugongi din lume, care locuiește cea mai mare parte a coastei de sud, iar populația actuală se crede că variază de la 5.800 la 7.300. În cursul unui studiu efectuat în 1986 și 1999 pe Golful Persic, cel mai mare observare de grup raportat a fost format din peste 600 de persoane la vest de Qatar. Cu toate acestea, studiile recente au relevat scăderi severe atât în ​​ceea ce privește dimensiunea populației, cât și distribuțiile în regiune. Un studiu din 2017, de exemplu, a constatat o scădere a populației de aproape 25% din 1950. Motivele acestei pierderi drastice a populației includ braconajul ilegal, deversările de petrol și înțelegerea netă.

O populație mică există astăzi de-a lungul coastei de sud a Chinei, unde se depun eforturi pentru protejarea acesteia, inclusiv înființarea unui sanctuar pescăruș pentru digongi și altă faună marină pe cale de dispariție, care se află în Guangxi. În ciuda acestor eforturi, numerele continuă să scadă, iar în 2007 sa raportat că nu s-au dugongi pe coasta de vest a insulei Hainan. Istoric, dugongii au fost de asemenea prezenti în partea de sud a Mării Galbene.

În Vietnam, dugongii au fost limitati în mare parte la provinciile Kiên Giang și Bà Rịa – Vũng Tàu, inclusiv Insula Phu Quoc și Insula Con Dao, care au găzduit populații mari în trecut. Con Dao este acum singurul sit din Vietnam în care dugongii sunt văzuti în mod regulat, protejat în Parcul Național Côn Đảo. Cu toate acestea, nivelurile periculoase de conștientizare pentru conservarea organismelor marine din Vietnam și Cambodgia pot duce la creșterea capturilor intenționate sau neintenționate, iar comerțul ilegal reprezintă un pericol potențial pentru dugongii locali. Pe Phu Quoc, primul „festival Dugong” a avut loc în 2014, având ca scop conștientizarea acestor probleme.

În Thailanda, distribuția actuală de dugongi este limitată la șase provincii de-a lungul Mării Andaman, și foarte puțini dugongi sunt prezente în Golful Thailandei. In Golful Thailandei a fost, în istorie, un număr mare de animale, dar niciunul nu a fost observat în vestul prăpastiei în ultimii ani, iar populația rămasă în est este considerată a fi foarte mică și posibil în scădere. Dugongi se cred că există în strâmtoarea lui Johor în număr foarte mic. Apele din jurul Borneo susțin o populație mică, cu mai multe împrăștiate în arhipelagul malaezian.

Toate insulele din Filipine au furnizat odată habitate pentru efectivele mari de dugong. Au fost comune până în anii ’70, când numărul lor a scăzut brusc din cauza înecurilor accidentale din uneltele de pescuit și distrugerea habitatului a pajiștilor de pescăruș. Astăzi, doar populațiile izolate supraviețuiesc, în special în apele din Insulele Calamiene din Palawan, Isabela din Luzon, Guimaras și Mindanao. Dongongul a devenit primul animal marin protejat de legea filipineză, cu pedepse dure pentru că le-a făcut rău. Recent, problema gunoiului marin local din arhipelag a rămas neclintită și a devenit cea mai mare amenințare pentru populația deja în scădere a Dugongilor din țară. În zonele de coastă abundă literele de deșeuri de plastic (plicule de unică folosință, sticle de plastic, containere Jollibee to-go etc.) și alte materiale ne biodegradabile. Deoarece aceste materiale pot fi confundate ca alimente de catre Dugongi, acestea pot duce la moarte din cauza ingestiei de plastic. Suprapopularea și lipsa de educație a tuturor pescărelor de coastă din Filipine în ceea ce privește gunoiul maritim afectează în mod clar mediul litoral nu numai în Palawan, ci și de-a lungul insulelor Filipine.

Populații există, de asemenea, în jurul arhipelagului Insulelor Solomon și al Noii Caledonii, întinzându-se până la o populație din estul Vanuatu. O populație foarte izolată trăiește în jurul insulelor Palau.

Un singur dugong trăiește la insulele Cocos (Keeling), deși se crede că animalul este un vag.

PACIFICUL DE NORD

Astăzi, probabil cea mai mică și cea mai nordică populație de dugong există în jurul insulelor Ryukyu, iar o populație a existat anterior în afara Taiwanului. O populație pe cale de dispariție de 50 sau mai puțini dugongi, posibil doar trei indivizi, supraviețuiește în jurul Okinawa. Au fost raportate noi observații ale unei perechi de vițel-vacă în 2017, indicând o posibilă reproducere în aceste ape. Un singur individ a fost înregistrat la Amami Ōshima, la marginea cea mai nordică a gamei istorice a dugongului, la mai bine de 40 de ani de la ultima observare anterioară înregistrată. Un vagant s-a rătăcit în portul de lângă Ushibuka, Kumamoto și a murit din cauza sănătății precare. Istoric, Insulele Yaeyama dețineau o concentrare mare de dugonguri, cu peste 300 de indivizi. Pe insula Aragusuku, se păstrează cantități mari de cranii la un utaki pe care străinii le este strict interzis să intre. Populațiile de Dugongi din aceste zone au fost reduse prin vânătoare istorice ca plăți către Regatul Ryukyu, înainte de a fi șterse din cauza vânătoarei ilegale la scară largă și a pescuitului folosind metode distructive precum pescuitul cu dinamită după cel de-al doilea război mondial.

Populațiile din jurul Taiwanului par a fi aproape dispărute, deși indivizii rămași pot vizita zone cu paturi bogate de pescăruș, cum ar fi Atollul Dongsha. Unele dintre ultimele observații raportate au fost făcute în Parcul Național Kenting în anii 1950 și 60. Au existat înregistrări ocazionale ale vagaboandelor la Insulele Mariane de Nord înainte de 1985. Nu se știe cât de amestecat a existat istoric între aceste populații. Unii teoretizează că populațiile au existat independent, de exemplu, că populația din Okinawan erau membri izolați, derivați din migrația unei subspecii filipineze. Alții postulează că populațiile au făcut parte dintr-o super-populație în care migrația dintre Ryukyu, Taiwan și Filipine era comună.

AUSTRALIA

Australia găzduiește cea mai mare populație, de la Golful Shark din Australia de Vest la Golful Moreton din Queensland. Se consideră că populația din Shark Bay este stabilă cu peste 10.000 de dugong. Populații mai mici există pe coastă, inclusiv una în reciful Ashmore. Un număr mare de dugongi trăiesc în nordul teritoriului de Nord, cu o populație de peste 20.000 de locuitori numai în golful Carpentaria. O populație de peste 25.000 există în strâmtoarea Torres, cum este în largul insulei de joi, deși există o migrație semnificativă între strâmtoare și apele din Noua Guinee. Marea barieră de recif oferă zone de hrănire importante pentru specii; Această zonă de recif găzduiește o populație stabilă în jur de 10.000, deși concentrația populației s-a modificat de-a lungul timpului. Golfurile mari orientate spre nord, pe coasta Queensland, asigură habitat semnificativ pentru dugongi, cele mai sudice fiind Hervey Bay și Moreton Bay. Dugongii au fost vizitatori ocazionali de-a lungul Coastei de Aur, unde a început recent o restabilire a unei populații locale prin extinderi ale gamei.

POPULATIA MEDITERANEANA EXTINSA

S-a confirmat că dugongii au locuit cândva în apa Mediteranei, posibil până la apariția civilizațiilor de-a lungul mării interioare. Această populație a împărtășit posibil populația Mării Roșii, iar populația mediteraneană nu a fost niciodată mare din cauza factorilor geografici și a schimbărilor climatice. Mediterana este regiunea în care Dugongidae își are originea în Eocenul mijlociu, împreună cu Marea Caraibelor.

ECOLOGIE SI ISTORIE DE VIATA

Dugonii au o viață lungă, iar cel mai vechi exemplar înregistrat a atins vârsta de 73 de ani. Au puțini prădători naturali, deși animale precum crocodilii, balenele ucigașe și rechinii reprezintă o amenințare pentru tineri, iar un dugong a fost, de asemenea, consemnat că a murit în urma unui traumatism după ce a fost impasat de o barbă înțepată. Un număr mare de infecții și boli parazitare afectează digongii. Agenții patogeni detectați includ helminți, criptosporidiu, diferite tipuri de infecții bacteriene și alți paraziți neidentificați. 30% din decesele de Dugongi din Queensland din 1996 sunt considerate a fi din cauza bolilor. Deși sunt animale sociale, ele sunt de obicei solitare sau se găsesc în perechi datorită incapacității paturilor de pescăruș de a sprijini populații mari. Uneori se întâlnesc sute de dugongi, dar durează doar pentru o perioadă scurtă de timp. Deoarece sunt timizi și nu se apropie de oameni, se știe puțin despre comportamentul dugongilor. Ei pot rezista șase minute fără să respire (deși aproximativ două minute și jumătate este mai tipic), [83] și au fost știute să se sprijine pe coadă pentru a respira cu capul deasupra apei. [18] Se pot scufunda până la o adâncime maximă de 39 de metri (128 ft); își petrec cea mai mare parte a vieții nu mai adânc de 10 metri. Comunicarea dintre indivizi se face prin ciripite, fluiere, scoarțe și alte sunete care răsună sub apă. Sunete diferite au fost observate cu diferite amplitudini și frecvențe, ceea ce implică scopuri diferite. Comunicarea vizuală este limitată datorită vederii slabe și este utilizată în principal pentru activități precum scoaterea în scop de curte. Mamele și vițelii sunt în contact fizic aproape constant, iar viței au fost cunoscuți pentru a-și atinge și a-și recunoaste mamele.

Dugongii sunt semi-nomazi, adesea parcurg distanțe lungi în căutarea hranei, dar rămân într-un anumit interval întreaga lor viață Un număr mare se deplasează adesea împreună dintr-o zonă în alta. Se consideră că aceste mișcări sunt cauzate de modificări ale disponibilității pescărușilor. Memoria lor le permite să revină la anumite puncte după călătorii lungi. Mișcările de dugongi apar mai ales într-o zonă localizată de paturi de pescăruș, iar animalele din aceeași regiune prezintă modele individualiste de mișcare. Mișcarea zilnică este afectată de maree. În zonele unde există o mare gamă de maree, digongii călătoresc cu valul pentru a accesa zonele de alimentare inferioară. În Golful Moreton, Dugongii călătoresc adesea între terenurile pe care se hrănesc în interiorul golfului și apele oceanice mai calde. La latitudini mai mari, dugongii fac călătorii sezoniere pentru a ajunge la apă mai caldă pe timpul iernii. Ocazional, digongii individuali fac călătorii pe distanțe lungi pe mai multe zile și pot călători peste apele oceanului adânc. Un animal a fost văzut la sud de Sydney. Deși sunt creaturi marine, s-a cunoscut că dugongii călătoresc pe pârâuri, iar într-un caz, un dugong a fost prins la 15 kilometri (9,3 km) pe un pârâu în apropiere de Cooktown.

Dungongii, împreună cu alte sirene, sunt denumite „vaci de mare”, deoarece dieta lor constă în principal din iarbă de mare. Când mănâncă, ingereaza toată planta, inclusiv rădăcinile, deși atunci când acest lucru este imposibil, se vor hrăni doar cu frunzele. În conținutul stomacului unui digong s-a găsit o mare varietate de coajă de mare, și există dovezi că vor mânca alge atunci când coaja de mare este scăzută. Deși aproape complet erbivore, ei vor mânca ocazional nevertebrate, cum ar fi meduzele, căpușele de mare și scoicile. Dugongii din Moreton Bay, în Australia, sunt omnivori, hrănindu-se cu nevertebrate, cum ar fi poliacetele sau algele marine atunci când oferta de ierburi aleasă scade. În alte zone sudice din vestul și estul Australiei, există dovezi că dugongii caută în mod activ nevertebrate mari. Acest lucru nu se aplică digongilor din zonele tropicale, în care dovezi fecale indică faptul că nevertebrate nu sunt consumate. [9] Majoritatea digongilor nu se hrănesc in zone luxuriante, dar în cazul în care pescărușul este mai rar. Factorii suplimentari, cum ar fi concentrația de proteine ​​și capacitatea de regenerare afectează, de asemenea, valoarea unui pat pescăruș. Structura și compoziția chimică a pescărușului este importantă, iar speciile de iarbă cel mai des consumate sunt sărace în fibre, bogate în azot și ușor digerabile. În Marea Barieră de Corali, dugongii se hrănesc cu pâlc de mare conținut de azot bogat în fibre, cum ar fi Halophila și Halodule, pentru a maximiza aportul de nutrienți în loc să mănânce în vrac. Se preferă păsările de seacă inferioare, unde zona nu s-a vegetat complet. Doar anumite pajiști de pescăruș sunt potrivite pentru consumul digongilor, datorită dietei extrem de specializate a dugongului. Există dovezi că dugongii modifică în mod activ compozițiile speciilor de pescăruș la nivel local. Dugongii pot căuta pescărușii mai adânc. Urmele de hrănire au fost observate până la 33 de metri (108 ft), iar dugongii au fost observate hrănindu-se până la 37 de metri. Dugongii sunt cu mișcare relativ lentă, înotând în jur de 10 kilometri pe oră (6,2 mph). Când se deplasează pe fundul mării pentru a se hrăni, merg pe aripioarele pectorale.

Alimentarea dungongilor poate favoriza creșterea ulterioară a pescărușilor cu conținut scăzut de fibre, cu conținut ridicat de azot, cum ar fi Halophilia și Halodule. Specii precum Zosteria capricorni sunt mai dominante în paturile de pescăruș consacrate, dar cresc încet, în timp ce Halophilia și Halodule cresc rapid în spațiul liber lăsat de hrănirea dugongilor. Acest comportament este cunoscut sub denumirea de pășune de cultivare și favorizează pescărușii nutritivi cu creștere rapidă, cu un grad ridicat de nutrienți, care preferă Dugongii. Dugongii pot prefera, de asemenea, să se hrănească cu crenguțe de pescăruș mai tinere, mai puțin fibroase, și ciclurile de hrănire a cultivării la diferite pajiști de pescăruș le pot oferi un număr mai mare de plante mai tinere.

Datorită vederii lor slabe, Dugongii folosesc adesea mirosul pentru localizarea plantelor comestibile. De asemenea, au un simț tactil puternic și își simt împrejurimile cu perii lor sensibili lungi. Vor săpa o întreagă plantă și apoi o vor scutura pentru a îndepărta nisipul înainte de a o mânca. Se știe că colectează o grămadă de plante într-o singură zonă înainte de a le mânca. Buza superioară flexibilă și musculară este folosită pentru a săpa plantele. Acest lucru lasă brazde în nisip în calea lor.

REPRODUCEREA SI INGRIJIREA PARINTILOR

Un dugong atinge maturitatea sexuală între opt și optsprezece ani, mai în vârstă decât la majoritatea celorlalte mamifere. Modul în care femelele știu cum un mascul a ajuns la maturitate sexuală este prin erupția colțurilor la mascul, de când ecluzele la masculi când nivelul de testosteron atinge un nivel suficient de ridicat. Vârsta la care naște o femeie este prima dată, unele studii plasând vârsta între zece și șaptesprezece ani, în timp ce altele o plasează încă din șase ani. Există dovezi că dugongii de sex masculin pierd fertilitatea la vârste mai înaintate. În ciuda longevității dugongului, care poate trăi timp de 50 de ani sau mai mult, femelele nasc doar de câteva ori pe parcursul vieții și investesc îngrijiri considerabile ale părinților la copii. Timpul dintre nașteri nu este clar, estimările fiind cuprinse între 2,4 și 7 ani. Comportamentul de împerechere variază între populațiile situate în zone diferite. În unele populații, masculii vor stabili un teritoriu pe care femelele aflate în estru le vor vizita. În aceste zone, un mascul va încerca să impresioneze femelele în timp ce va apăra zona de alți masculi, o practică cunoscută sub numele de lekking. În alte zone, mulți masculi vor încerca să se împerecheze cu aceeași femelă, provocând uneori leziuni femelei sau reciproc. În acest timp, femela va fi copulat cu mai mulți bărbați, care s-ar fi luptat să o monteze de jos. Acest lucru crește considerabil șansele concepției.

Femelele nasc după o gestație de 13-15 luni, de obicei la un singur vițel. Nașterea are loc în ape foarte puțin adânci, cu ocazii în care mamele erau aproape pe țărm. De îndată ce se naște tânăra, mama o împinge la suprafață pentru a inspira. Nou-născuții au deja 1,2 metri (4 ft) și cântăresc aproximativ 30 de kilograme (66 lb). Odată născuți, ei rămân aproape de mamele lor, posibil pentru a ușura înotul. Mama il alăptează timp de 14-18 luni, deși începe să mănânce pescăruși la scurt timp după naștere. Un vițel își va părăsi mama doar după ce a ajuns la maturitate. Când trebuie să fie alăptați, vițelii își sug flipurile într-o manieră „sugând degetul mare” așa cum s-a observat la viței sub îngrijire umană.

IMPORTANTA PENTRU OAMENI

Dugongii au oferit istoric ținte ușoare vânătorilor, care i-au ucis pentru carnea, uleiul, pielea și oasele lor. După cum a menționat antropologul A. Asbjørn Jøn, acestea sunt adesea considerate ca inspirație pentru sirene, și oamenii din întreaga lume au dezvoltat culturi în jurul vânătoarei dgongilor. În unele zone rămâne un animal cu o importanță mare, iar o industrie în creștere a ecoturismului în jurul dugongilor a avut un beneficiu economic în unele țăr. Există o pictură pe perete veche de 5.000 de ani a unui dugong, aparent desenată de popoarele neolitice, în Peștera Tambun, Ipoh, Malaezia. Aceasta a fost descoperită de locotenentul R.L Rawlings în 1959, în timp ce se afla într-o patrulă de rutină. În perioada Renașterii și a barocului, dugongii erau adesea expusi în wunderkammers. Au fost, de asemenea, prezentate ca sirene Fiji în sidehows. Carnea de Dugong și uleiul au fost, în mod tradițional, unele dintre cele mai valoroase alimente ale aborigenilor australieni și ai insulei din strâmtoarea Torres. Unii aborigeni consideră dugongii ca parte a aboriginalității lor. Dugongii au jucat, de asemenea, un rol în legendele din Kenya, iar animalul este cunoscut acolo drept „Regina Mării”. Părțile corpului sunt folosite ca aliment, medicamente și decorațiuni. În statele din Golf, dugongii nu numai că erau o sursă de hrană, dar și mănușele lor erau folosite ca mânere de sabie. Uleiul de Dugong este important ca conservant și balsam pentru bărci din lemn pentru persoanele din jurul Golfului Kutch din India, care cred, de asemenea, carnea să fie un afrodisiac. Coaste de Dugong au fost folosite pentru a realiza sculpturi în Japonia. În China de Sud, dugongul era considerat în mod tradițional un „pește miraculos” și a avut ghinion să-i prindem. Un val de imigrare care începe la sfârșitul anilor 1950 a dus la vânarea dugongilor pentru hrană. În Filipine, se consideră că dugongii aduc ghinion, iar uni dintre ei sunt folositi pentru a proteja spiritele rele. În zonele din Thailanda, se crede că lacrimile dugongului formează o poțiune de dragoste puternică, în timp ce în unele părți din Indonezia sunt considerate reîncarnări ale femeilor. În Papua Noua Guinee sunt văzuți ca un simbol al puterii.

CONSERVARE

Numărul a scăzut în ultimii ani. Pentru ca populația să rămână stabilă, 95% dintre adulți trebuie să supraviețuiască pe durata unui an. Procentul estimat de femei de sex masculin care pot omorî fără să epuizeze populația este de 1–2%. [14] Acest număr este redus în zonele în care fătul este minim din cauza lipsei de alimente. Chiar și în cele mai bune condiții, este puțin probabil ca populația să crească mai mult de 5% pe an, lăsând digongii vulnerabili la supraexploatare. Faptul că trăiesc în ape puțin adânci le pune sub presiune mare din activitatea umană. Cercetările asupra dugongurilor și efectele activității umane asupra lor au fost limitate, în majoritate având loc în Australia. În multe țări, numărul de dugong nu a fost niciodată examinat. Ca atare, tendințele sunt incerte, fiind necesare mai multe date pentru gestionarea cuprinzătoare [9]. Singurele date care se întind destul de departe pentru a menționa tendințele populației provin din coasta urbană din Queensland, Australia. Ultimul mare studiu la nivel mondial, realizat în 2002, a ajuns la concluzia că dugong-ul era în scădere și, eventual, dispărut într-o treime din gama sa, cu statut necunoscut în altă jumătate.

Lista roșie a UICN enumeră dugongul ca fiind vulnerabil, iar Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție reglementează, iar în unele zone a interzis comerțul internațional. [15] Cooperarea regională este importantă datorită distribuției pe scară largă a animalului, iar în 1998 a existat un sprijin puternic pentru cooperarea din Asia de Sud-Est pentru protejarea digongurilor. Kenya a adoptat o legislație care interzicea vânarea digong-urilor și restricționează traulul, dar dugongul nu este încă inclus în Legea faunei sălbatice din Kenya pentru speciile pe cale de dispariție. Mozambicul a avut legislație pentru a proteja dugong-urile din 1955, dar aceasta nu a fost aplicată în mod eficient. Multe parcuri marine au fost înființate pe coasta africană a Mării Roșii, iar Golful Egiptului din Aqaba este complet protejat. Emiratele Arabe Unite au interzis toate vânătorii de dugonguri în apele sale, la fel ca și Bahrain. Emiratele Arabe Unite au interzis în plus pescuitul în plasă în derivă. India și Sri Lanka interzic vânarea și vânzarea dugongurilor și a produselor lor. Japonia a catalogat dugong-urile drept pe cale de dispariție și a interzis uciderea intenționată și hărțuirea. Republica Populară Chineză a interzis vânătoarea, prinderea și hărțuirea. Primul mamifer marin protejat în Filipine a fost dugongul, deși monitorizarea acestui lucru este dificilă. Palau a legiferat pentru a proteja dugongii, deși acest lucru nu este bine aplicat și braconajul persistă. Indonezia enumeră dugongii ca specie protejată cu toate acestea, protecția nu este întotdeauna aplicată și produsele suveniruri obținute din piese de dugong pot fi găsite în mod deschis pe piețele din Bali. Dugongul este un animal național din Papua Noua Guinee, care interzice toate, cu excepția vânătorii tradiționale. Vanuatu si Noua Caledonie interzic vanarea dugongilor. Dugongii sunt protejati în toată Australia, deși regulile variază în funcție de stat; în unele zone, vânătoarea indigenă este permisă. Dugongii sunt enumerati în Legea conservării naturii din statul australian Queensland ca fiind vulnerabili. Majoritatea locuiesc în prezent în parcuri marine consacrate, unde bărcile trebuie să călătorească cu viteză restrânsă și pescuitul cu plasă netă este restricționat. În Vietnam, a fost detectată o rețea ilegală care vizează dugongii și a fost închisă în 2012. Pescarii potențiali de-a lungul coastelor Tanzaniei au provocat îngrijorări.

ACTIVITATEA UMANA

În ciuda faptului că sunt protejate legal în multe țări, principalele cauze ale declinului populației rămân antropice și includ vânătoarea, degradarea habitatului și fatalitățile legate de pescuit [8]. Încordarea în plasele de pescuit a provocat multe decese, deși nu există statistici precise. Majoritatea problemelor legate de pescuitul industrial apar în apele mai adânci unde populațiile dugong sunt scăzute, iar pescuitul local este principalul risc în apele mai puțin adânci. [9] Întrucât dugongii nu pot rămâne sub apă o perioadă foarte lungă de timp, ei sunt foarte predispuși la decese din cauza încurcării. [20] Utilizarea plaselor de rechini a provocat istoric un număr mare de decese, iar acestea au fost eliminate în majoritatea zonelor și înlocuite cu cârlige momite. [14] Istoric vânătoarea a fost și o problemă, deși în majoritatea zonelor nu mai sunt vânate, cu excepția anumitor comunități indigene. În zone precum nordul Australiei, vânătoarea rămâne cel mai mare impact asupra populației dugong [9]. Grevele navelor s-au dovedit o problemă pentru manatieri, dar nu se cunoaște relevanța acestui lucru pentru dugonguri. [9] Creșterea traficului cu barca a crescut pericolul [14], în special în apele puțin adânci. Ecoturismul a crescut în unele țări, deși efectele rămân neocumentate. S-a văzut că a cauzat probleme în zone precum Hainan din cauza degradării mediului. [9] Practicile agricole moderne și creșterea curățării terenurilor au avut de asemenea un impact, iar o mare parte din linia de coastă a habitatelor digong sunt în curs de industrializare, cu populații umane în creștere. [14] Dugongii acumulează ioni de metale grele în țesuturile lor de-a lungul vieții, mai mult decât alte mamifere

Deversările de petrol sunt un pericol pentru dugong-urile în unele zone, la fel ca și recuperarea terenurilor. În Okinawa, populația digong mică este amenințată de activitatea militară a Statelor Unite. Există planuri pentru construirea unei baze militare aproape de reciful Henoko, iar activitatea militară adaugă amenințările cu poluarea fonică, poluarea chimică, eroziunea solului și expunerea la uraniu epuizat. [9] Planurile de bază militară au fost luptate în instanțele americane de către unii Okinawani, ale căror preocupări includ impactul asupra mediului local și a habitatelor digong. [64] [93] Ulterior, a fost dezvăluit că guvernul Japoniei ascundea dovezi ale efectelor negative ale benzilor de circulație și ale activităților umane asupra dugongurilor observate în timpul sondajelor efectuate în afara recifului Henoko. [94] Unul dintre cei trei indivizi nu a fost observat încă din iunie 2015, ceea ce corespunde începerii operațiunilor de excavare.

DEGRADAREA MEDIULUI

Dacă digongii nu obțin suficient pentru a mânca, pot face vițel mai târziu și pot produce mai puțini tineri. Lipsa alimentelor poate fi cauzată de mulți factori, cum ar fi pierderea habitatului, moartea și scăderea calității pescărușilor și o perturbare a alimentației cauzată de activitatea umană. Canalizarea, detergenții, metalele grele, apa hipersalină, erbicidele și alte produse reziduale afectează în mod negativ pajiștile de mare. Activitatea umană, cum ar fi exploatarea minieră, traiul, degraradarea, recuperarea terenurilor și cicatrizarea elicei de bărci determină, de asemenea, o creștere a sedimentării, care afectează puiul de mare și împiedică lumina să ajungă la ea. Acesta este cel mai semnificativ factor negativ care afectează mare parte din iarbă.

Halophila ovalis - una dintre speciile preferate de păsări de mare ale dugongului - scade rapid din cauza lipsei de lumină, murind complet după 30 de zile. Vremea extremă, cum ar fi ciclonii și inundațiile, pot distruge sute de kilometri pătrați de pajiști de pescăruș, precum și spălarea digongilor pe tărâm. Recuperarea pajiștilor de pescăruș și răspândirea puietului de mare în zone noi sau zone în care a fost distrusă poate dura peste un deceniu. Majoritatea măsurilor de protecție implică restricționarea activităților, cum ar fi traiul în zonele care conțin pajiști de pescăruș, cu acțiuni puțin poluante provenite din pământ. În unele zone, salinitatea apei este crescută din cauza apelor uzate și nu se știe cât de multă rezistență la salinitatea reziduală.

Habitatul Dugong din zona golfului Oura din Henoko, Okinawa, Japonia, este în prezent amenințat de recuperarea terenurilor efectuate de guvernul japonez în vederea construirii unei baze marine americane în zonă. [96] În august 2014, s-au efectuat sondaje preliminare de foraj în jurul paturilor de pescăruș. [97] Se preconizează că construcția va deteriora grav habitatul populației dugong, ceea ce poate duce la dispariția locală

CAPTURAREA SI CAPTIVITATEA

Statul australian Queensland are șaisprezece parcuri de protecție dugong, iar unele zone de conservare au fost înființate unde nici popoarele autohtone nu au voie să vâneze. Capturarea animalelor pentru cercetare a provocat doar unul sau două decese; dugongii sunt scumpi de păstrat în captivitate din cauza timpului în care mamele și vițeii petrec împreună și incapacitatea de a crește pescărușul pe care îl consumă dugongele într-un acvariu. Doar un vițel orfan a fost păstrat cu succes în captivitate.

La nivel mondial, doar trei dugongi sunt ținuti în captivitate. O femela din Filipine trăiește la acvariul Toba din Toba, Mie, Japonia. Un mascul a locuit și acolo până a murit la 10 februarie 2011. Al doilea se află în Sea World Indonesia, după ce a fost salvat de pe plasa unui pescar și tratat. Ultimul, un mascul, este păstrat la Sydney Aquarium, unde a locuit de când era minor. Sydney Aquarium a avut un al doilea dugong timp de mulți ani, până când a murit în 2018.

Se raportează că Gracie, un dugong captiv la Underwater World, Singapore, a murit în 2014, la vârsta de 19 ani, din cauza complicațiilor aparute de o afecțiune digestivă acută.