Duce de Sussex

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Blazonul Ducelui de Sussex

Duce de Sussex este titlu ceremonial al nobilimii britanice. A fost conferit la 24 noiembrie 1801 Prințului Augustus Frederick, al șaselea fiu al regelui George al III-lea. El a fost făcut Baron Arklow și Earl de Inverness în același timp. Titlul i-a fost acordat Prințului Harry de Wales în dimineața nunții sale cu Meghan Markle, la 19 mai 2018.Lady Louise a primit acest titlu,iar ia va avea angajamente regale din luna Martie a anului 2024.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prințul Augustus Frederick s-a căsătorit în 1793 cu Lady Augusta Murray la Westminster, și apoi cu Lady Cecilia Gore la Palatul Great Cumberland din Londra, la 2 mai 1831. Ambele căsătorii au venit în contradicție cu Actul Căsătoriilor Regale din 1772, acest lucru însemnând că urmașii cuplului erau considerați nelegitimi. Nefiind soția legitimă a Prințului, Lady Cecilia n-a putut să fie primită la curte. În cele din urmă (la 30 martie 1840) a primit titlul de ducesă de Inverness de la regina Victoria.[1] Cum Augustus Frederick nu a avut copii legitimi, titlurile lui s-au stins odată cu moartea sa în 1843.

În 1999, în perioada care a dus la nunta printului Eduard, cel mai tânăr fiu al reginei Elisabeta a II-a, experții au sugerat ducatul de Sussex sau Cambridge drept cel mai probabil titlu care să i se acorde. Însă, Printul Eduard a fost creat Earl de Wessex și s-a anunțat că va fi creat Duce de Edinburgh, titlu deținut în prezent de către tatăl său, Prințul Philip.[2] Au existat speculații din nou că Prințul William de Wales ar putea primi titlul de Sussex la nunta lui cu Catherine Middleton în aprilie 2011,[3] însă a fost creat Duce de Cambridge. În același an, s-a spus că Prințului Harry de Wales i s-a promis titlul în ziua nunții sale.[4] Titlul i-a fost acordat Prințului Harry de Wales în dimineața nunții sale cu Meghan Markle, la 19 mai 2018.[5]

Prima creare, 1801[modificare | modificare sursă]

Nume Portret Naștere Căsătorie Deces
Prințul Augustus Frederick
Casa de Hanovra
1801–1843
de asemenea: Conte de Inverness și baron Arklow (1801)
Prințul Augustus Frederick 27 ianuarie 1773
Casa Buckingham, Londra
fiu al regelui George al III-lea și al reginei Charlotte
4 aprilie 1793
Lady Augusta Murray
2 copii

2 mai 1831
Lady Cecilia Underwood
Fără copii
21 aprilie 1843
Palatul Kensington, Londra
Căsătoria Prințului Augustus cu Lady Augusta Murray care a produs doi fii, a fost anulată prin "Royal Marriages Act 1772"; căsătoria a fost invalidată și toate titlurile s-au stins la moartea sa.

A doua creare, 2018[modificare | modificare sursă]

Nume Portret Naștere Căsătorie Deces
Prințul Henry
Casa de Windsor
2018–prezent
de asemenea: Conte de Dumbarton și baron Kilkeel (2018)[5]
Prințul Henry 15 septembrie 1984
spitalul St Mary, Londra
fiu al Prințului Charles de Wales și al Diana, Prințesă de Wales
19 mai 2018
Meghan Markle
1 copil

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „London Gazette”. www.thegazette.co.uk. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „His Royal Highness was born with the title Prince Edward, as he is a son of The Sovereign. He was created The Earl of Wessex and Viscount Severn on his marriage in 1999”. Royal.gov.uk. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Kate Middleton will inherit a host of titles”. Cambridge News. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Prince Harry promised the title Duke of Sussex”. Daily Mirror. . Accesat în . 
  5. ^ a b Royal.UK — Prince Harry and Meghan Markle: Announcement of Titles (Accessed 19 May 2018)