Două reprize în iad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Două reprize în iad
Két félidö a pokolban
Titlu originalKét félidő a pokolban
Gendramă de război
RegizorZoltán Fábri
ScenaristPéter Bacsó
Zoltán Fábri
StudioStudioul Hunnia
DistribuitorMokép
Director de imagineSzécsényi Ferenc
MontajSzécsényi Ferencné
MuzicaFarkas Ferenc
DistribuțieImre Sinkovits
Dezsö Garas
László Márkus
Premiera2 noiembrie 1961
Durata140 minute
a/n
ȚaraUngaria Ungaria
Limba originalămaghiară
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Două reprize în iad (titlul original: Két félidö a pokolban) este un film dramatic maghiar, realizat în 1961 de regizorul Zoltán Fábri, protagoniști fiind actorii Imre Sinkovits, László Márkus și Dezsö Garas[1].

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În primăvara anului 1944 undeva în Ucraina, se organizează cu ocazia zilei de naștere a lui Hitler un meci de fotbal între o echipă de fotbal alcătuită din niște soldați epuizați de muncă și foame ale unei companii de lucru, care trebuie să-și măsoare puterile cu o echipă aleasă din rândurile armatei germane Luftwaffe. Nemții ordonă ca în echipa aleasă ad-hoc, să nu fie ales nici un evreu. Ca antrenor al echipei este desemnat „steaua” fotbalului, Onodi II, care are la dispoziție doar două săptămâni să pregătească echipa. Nimeni nu e încântat și evită de a participa la acest meci de fotbal, până când li se promite jucătorilor că în timpul antrenamentului vor primi mai multă mâncare și vor fi scutiți în parte de muncă. Pentru ca echipa să fie completă, sunt nevoiți să ia în echipă pe post de extremă stânga, pe Steiner. Necazul e că acesta habar nu avea de fotbal și mai era și evreu. Totuși echipa reușește să facă imposibilul și pentru-că era în joc viața lor, să câștige meciul. Dar bucuria lor nu ține mult…

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Din culise[modificare | modificare sursă]

Versiunea originală a filmului vorbit în limba maghiară are o lungime de 140 minute. Versiunea sincronizată prezentată la data de 21 iunie 1965 de Televiziunea germană, are o lungime diminuată cu 45 minute.

În anul 1962 filmul a câștigat premiul criticilor la Festivalul de Cinema de la Boston și a folosit ulterior ca inspirație la realizarea în 1981 a filmului american Drumul spre victorie (Escape to Victory) a regizorului John Huston.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]