Donatella Turri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Donatella Turi)
Donatella Turri

Actrița Donatella Turri pe coperta revistei Luna Park (1962)
Date personale
Nume la naștereMaria Donatella Turri Gandolfi
Născută1945 (79 de ani) Modificați la Wikidata
Palmanova, Friuli-Veneția Giulia, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieItalia Italia
Ocupațieactriță de film
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata

Donatella Turri , numele de actriță al Mariei Donatella Turri Gandolfi (n. 1945, Palmanova, Friuli-Veneția Giulia, Italia) este o actriță italiană. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Țara fericirii (1962), Jandarmul se însoară (1968) și Soția infidelă (1969).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născută în 1945 la Palmanova[1] dintr-un tată padovan apropiat politic de Partidul Liberal italian și o mamă venețiană, s-a stabilit în copilărie la Bologna cu familia ei, apoi mai târziu la Roma.

Foarte tânără este aleasă de Federico Fellini (prietenul mamei Donatellei) pentru un rol în La dolce vita (1960), dar în ultimul moment regizorul o preferă pe Valeria Ciangottini. Totuși, Turri și-a făcut debutul în același an în Dolci inganni de Alberto Lattuada, care a ales-o după ce a făcut o audiție la Liceo Internazionale la care a participat tânăra.

În 1961 toarnă filmul Che gioia vivere, unde îl cunoaște pe Ugo Tognazzi, cu care are un scurt flirt, în timp ce în anul următor joacă în Țara fericirii de Luciano Salce. În timpul realizării acestui film se împrietenește cu co-starul, cântărețul și compozitorul Luigi Tenco. În anii următori și-a continuat activitatea de actriță, participă pe scena beat-ului italian, animând „Piper Club” și devenind una dintre fetele din „Bandiera gialla”. S-a căsătorit apoi în martie 1967 cu actorul și scenaristul Maurizio Bonuglia, iar la sfârșitul deceniului s-a retras din activitate. S-a întors în domeniul știrilor în anii nouăzeci, când al doilea soț al ei, antreprenorul Giancarlo Gorrini, a fost implicat în scandalul „Tangentopoli” și arestat.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ it „Donatella Turri”. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]