Doljchim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Doljchim '''Craiova''' a fost o companie din România, specializată în producerea de îngrășăminte chimice minerale, de metanol și de intermediari[1]. Combinatul chimic a fost înființat în 1961, având ca obiect de activitate producerea îngrășămintelor chimice și a unor produse de sinteză organică prin chimizarea completă a gazelor naturale[2]. A fost cumpărată de către compania Petrom în anul 1998[1]. În anul 2010 a fost închisă și toate clădirile au fost demolate pentru decontaminarea zonei.

Adunarea Generală a Acționarilor OMV, a decis să închidă combinatul odată cu deschiderea centralei electrice de la Brazi, bazată pe gazul intern, găsind astfel soluția gazului românesc, combinatul a fost închis după modernizarea fabricii de metanol, modernizarea șiinnoirea parcului de vagoane cisternă. 

Totul a fost o afacere de famile a conducerii Doljchim în parteneriat cu sindicatul liber Doljchim și Bordul OMV, pe fondulacceptării disponibilizărilor masive de personal, au fost vândute instalații și utilaje că piese de schimb în regim de fier vechifără plata de TVA, asta în timp ce clienții erau refuzați și contractele de vânzare reziliate. 

Societatea Națională Petrom SĂ, cea mai mare companie românească a fost cumpărată în 1998, pe timpul ministrului Adrian Năstase decătre OMV, o companie de stat austriacă, cu drept de exploatare și explorare a zăcământului natiural al româniei plătind cele maimici redevențe din istoria europei. 

În anul 2006 a fost înregistra cel mai mare profit al combinatului de la infintare și în decembrie 2008 a fost comunicată decizia deînchidere a Doljcimului. 

În cadrul companiei OMV Petrom face parte și rafinăria Arpechim care este și ea în proces de dezafectare, ecologizare, dar Arpechimul producea materia prima a combinatului Oltchim Rm.Vâlcea și era legat prin rețele de conducte de acesta, astfel odată cu inchidertea CombinatuluiArpechim a fost hotărâtă soarta celor două combinate, considerate perla industriei petrochimice românești. 

Cele trei combinate au fost realizate în timpul dictaturii comuniste cu mari sacrificii ale poporului român, energia electrică erafurnizate două ore pe fiecare seară în timp de iarnă când temperatura în locuințe nu depășea 9 grade iar tânăra generație învață la lumina lumânării. 

Număr de angajați: 1600 angajati

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b 500 de angajati ai combinatului Doljchim au revenit la lucru, 6 februarie 2009, wall-street.ro, accesat la 2 februarie 2010
  2. ^ Petrom aloca peste 10 mil. euro in actiuni ecologice la Doljchim, 17 noiembrie 2008, wall-street.ro, accesat la 2 februarie 2010
  3. ^ Gazeta de Sud. „Doljchim a devenit o ruina uriasa”. Accesat în . 
  4. ^ Doljchim Craiova, producător de îngrășăminte chimice controlat de Petrom - închis, 27 septembrie 2012, Andrei Chirileasa, Ziarul financiar, accesat la 19 martie 2013